Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,38 Ft
Euró
398,76 Ft
Font
476,46 Ft
Bitcoin
60,884 $

56 év után tért vissza a Földre az egyik űrszonda

Az Orbiting Geophysics Observatory 1 (OGO 1) műholdat még 1964-ben bocsájtották ki a világűrbe annak érdekében, hogy bolygónk magnetoszféráját tanulmányozza.

Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Orbiting Geophysics Observatory 1 (OGO 1) műholdat még 1964-ben bocsájtották ki a világűrbe annak érdekében, hogy bolygónk magnetoszféráját tanulmányozza.

Az 500 kilogrammos űrszonda szombat délelőtt 11 órakor lépett be újra a Föld légkörébe, ahol lehulló fénycsóvaként égett el. A NASA szerint a műhold a Csendes-óceán déli régiója felett, Tahiti és a Cook-szigetek között zuhant le, még mielőtt azonban kárt okozna becsapódásával, darabjaira hullott és megsemmisült az atmoszférában. Soron kívül Gyurcsány Ferenc most nagyon örül

A készüléket 1964 szeptemberében lőtték ki az univerzumba annak a 6 szatellitnek az első tagjaként, amelyekkel a Földet körülvevő mágneses mező vizsgálatát célozták meg a kutatók.

A műhold egészen 1969-ig küldte a fontos adatokat, azóta viszont készenléti állapotba helyezték. Három másik OGO űrszonda azóta már régen visszaesett az atmoszférába, mivel kilengtek a pályájukról.

A NASA korábban bejelentette, hogy a földközeli objektumokat figyelő NEO projektjükkel pontosan nyomon fogják követni az OGO 1 pontos útvonalát, ugyanis meg szeretnék erősíteni a szatellit elégését, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy tudják, nagyjából hol lépett be a légkörbe.

Az világűrben egyébként körülbelül 170 millió űrszemét található, amelyek egyesével a Föld körül keringenek 27 ezer km/h-ás sebességgel. Mindegyik, különféle missziók után fennmaradt szemétdarab potenciális veszélyt jelent az összesen 700 milliárd dollár értékű műholdakra, a Nemzetközi Űrállomásra, valamint a különféle űrszondákra egyaránt.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/vasarnap-tesztelheti-ismet-a-spacex-a-starship-prototipusat/

Videón, ahogyan Orbán Viktor kiosztja Manfred Webert Strasbourgban

Orbán Viktor miniszterelnök nem hagyta magát Strasbourgban, Manfred Weberrel szemben sem, akit rendesen kiosztott.

Mezőgazdasági vontatónak ütközött egy vonat Bagimajornál

Egy Szentesről Szolnokra tartó vonat üközött össze egy mezőgazdaság vontatóval, ami miatt hosszabb eljutási időre kell számítania az érintett vonalon.