Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,291 $

Az USA egyik katonája pénzért cserébe kémkedett Kínának, mindent beismert

Az amerikai haditengerészet egyik tengerésze beismerő vallomást tett arról, hogy kenőpénzt fogadott el, amiért cserébe katonai adatokat osztott meg Kínával.

...svg content...Fotó: Unsplash/Thomas Ashlock
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Bűnösnek vallotta magát a férfi abban, hogy a bírósági papírok szerint közel 15 ezer dollár kenőpénzt fogadott el egy kínai hírszerzőtől, amiért cserébe nem titkosított amerikai katonai magáninformációkról készült fényképeket adott át.

A 26 éves Wenheng „Thomas” Zhao altiszt bűnösnek vallotta magát összeesküvésben és vesztegetés elfogadásának vádjában. Zhao végül beismerte, elküldte a kínai összekötőjének az Indo-csendes-óceáni térségben zajló amerikai katonai gyakorlatok terveit, műveleti utasításokat, valamint a japán Okinawán található amerikai katonai bázison lévő radarrendszer elektromos diagramjait és annak tervrajzait. Soron kívül Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A letartóztatás még augusztus hónapban történt, azóta is őrizetben van a férfi, és valószínűleg hosszú időre börtönbe kerül. A vádak alapján legfeljebb 20 év börtönbüntetésre számíthat, de a végső döntést egy bíró fogja kimondani.

A Reuters azt írja, a férfit képviselő ügyvéd egyelőre nem reagált a megkeresésükre. Az ügyben érintett ügyész, Martin Estrada azt mondta, Zhao ezzel elárulta a hazáját és az amerikai haditengerészetnél dolgozó férfiakat és nőket.

Az Egyesült Államok mindeközben kiterjedt kémkedési és kibertámadási kampánnyal vádolja Kínát, amit Peking egyértelműen és határozottan visszautasított.