Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,57 Ft
Euró
386,03 Ft
Font
449,51 Ft
Bitcoin
62,687 $

A magas üzemanyagárak miatt a magyarok hatoda már letette az autót

Egy friss felmérés eredményei azt mutatják, már a jelenlegi üzemanyagárak mellett is sokan lemondanak az autó használatáról.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Bár a múlt héten kétszer is csökkent a benzin átlagára, míg a gázolajé stagnált, szerdától pedig jelentősebb, 20-20 forintos csökkenés várható; a korábbi hónapokhoz vagy akár az ársapkás korszak előtti szintekhez képest is jóval drágábbak az üzemanyagok. Ennek következtében 25-30 százalékkal visszaesett egyes benzinkutak forgalma, vagyis a 600 forint feletti üzemanyagár sokakat arra késztett, hogy csökkentsék az autóhasználatot.

A Totalcar arra volt kíváncsi, melyik az az árszint, amelynél az autósok leteszik a kocsit, ezért megbízták a Pulzus Kutatót egy felméréssel, nemrégiben pedig közzétették az ezer fős reprezentatív mintán végzett kutatás eredményeit. Eszerint az autóval rendelkezőknek – összes megkérdezett 49 százaléka – a hatoda, azaz 16 százaléka már a mostani üzemanyagárakat is sokallja, ezért kiszállt az autójából. A 700-800 forintos literenkénti árnál pedig további 19 százalékuk tenné ugyanezt. Az érintettek több mint negyede ugyanakkor azt állítja, semmiképp nem fejezné be az autózást. Soron kívül Nincs megállás az esküvők árának emelkedésében

A felmérés szerint az autózó nőknek a 15 százaléka már letette az autót, a férfiaknál 17 százalékos az arányuk. A férfiak majdnem harmada nyilatkozta azt, hogy az üzemanyagáraktól függetlenül mindenképp kocsival közlekedne, a nőknek csak a 24 százaléka volt hasonló véleményen.

A korosztályos bontás arról tanúskodik, hogy az idősebbek a legárérzékenyebbek. Mint kiderült, a 60 év felettiek 18 százaléka már most sem autózik, 27 százalékuknak a literenként 700-800 forintos tankolás jelentené a végső határt, míg a középkorúaknak több mint a harmada hallani sem akar erről.

A kutatás szerint bár a fővárosban viszonylag sok, az autózásnál olcsóbb alternatíva adott, a budapestiek több mint 30 százaléka nem mondana le az autózásról. A községekben 30 százalékos az arányuk, ám náluk ez magyarázható azzal, hogy sok településen nem nagyon van más ésszerű opció. A vármegyeszékhelyeken, kisebb városokban élő autósok 15, illetve 13 százaléka abbahagyta az autós közlekedést, míg 21 és 19 százalékuk a 700-800 forintnál döntene erről.

Több mint 20 hajó égett porrá Horvátországban egy kikötőtűzben (fotók)

Nagy tűzvész pusztított Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében, aminek következtében több mint 20 hajó semmisült meg.