Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,65 Ft
Euró
385,26 Ft
Font
449,11 Ft
Bitcoin
66,010 $

Mégsem igaz, hogy ellepik az olcsó importhúsok a hazai boltokat?

Az adatok szerint a megkérdezett, Magyarországon működő élelmiszerláncok 50-90%-ban hazai forrásból szerzik be az élelmiszereket és egyik boltnál sem billen az import irányába a mérleg.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban megírtuk, a magyar beszállítók meglehetősen felháborodtak amiatt, hogy a hazainál olcsóbb német sertéshústermékek jelentek meg a magyarországi Lidl üzletekben. A boltlánc azonban rámutatott, indokolt volt a döntés. Majd jött a hír, hogy a német sertés után olcsó lengyel csirke- és pulykahússal árasztották el a boltjaikat, amelynek kapcsán a Baromfi Termék Tanács (BTT) is kifejtette, miért vélik aggályosnak a dolgot.

A Portfolio megjegyezte, a Lidl import húsai körül kirobbant botrány ismét előtérbe helyezte az import élelmiszerek kérdéskörét. A helyzet azért nem drámai: a Pénzcentrum által megkérdezett, Magyarországon működő élelmiszerláncok 50-90%-ban hazai forrásból szerzik be az élelmiszereket és egyik boltnál sem billen az import irányába a mérleg. Soron kívül 3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Az import húsok szerepére vonatkozóan maga az Agrárminisztérium is elismerte, hogy a magyar agrárgazdaság és agrárpolitika érdeke is a nemzetközi piacok jó működése és a külkereskedelemben való aktív részvétel. Sőt, hozzátették, hogy van olyan termék, amelyből nem vagyunk képesek jó áron biztosítani a hazai fogyasztás kielégítését, ott egyre többször találkozhatunk külföldi forrásból származó élelmiszerrel – írták.

A Pénzcentrum pedig több alapvető élelmiszert megvizsgált, hogy azok honnan érkeznek pontosan a hazai boltokba, illetve megkérdezték a hazai szereplőket, hogy szortimentjük mekkora részét terítik hazai forrásból.

Ez alapján fény derült rá, hogy csirkemellből túlnyomórészt hazai kapható, de itt-ott megjelentek román és görög származási helyek is. Trappista sajtokból pedig szinte csak magyar termék található, míg a tejek is többségében magyarok, de előfordulnak szlovák termékek is a kínálatban. Vöröshagymából és fokhagymából viszont nagy mennyiség import.

Drámai módon győzte le a Paks a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében

Igazi kupadöntős hangulat fogadta a Ferencvárost és a Paksot a Puskás Arénában, ahol rengetegen voltak kíváncsiak a Magyar Kupa döntőjére.