Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,28 Ft
Euró
384,36 Ft
Font
451,21 Ft
Bitcoin
68,606 $

A NASA tudósai szerint ekkor csapódhat aszteroida a Föld felszínébe

Szerintük mindez 22 atombomba erejével érne fel.

...svg content...Fotó: A NASA által közreadott grafikus ábrázolás, amelyen az OSIRIS-Rex kisbolygókutató űrszonda leereszkedik a Bennu aszteroida felszínére. A szonda a tervek szerint 2020. október 21-én megérinti a földközeli kisbolygó felszínét, hogy abból mintát vegyen. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államok mintát próbál begyűjteni egy aszteroida felszínéről. MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A New York Post és az ABC News szerint a Bennu névre keresztelt földközeli objektum (NEO) nagyjából hatévente elhalad a bolygónk mellett (1999-ben, 2005-ben és 2011-ben is ez történt), a NASA tudósai szerint azonban 2182. szeptember 24-én becsapódhat a Földbe.

Szerintük mindez 22 atombomba erejével érne fel: a becsapódáskor egy körülbelül hat mérföldes krátert hozna létre, és minden irányban 600 mérföldes körben pusztítást okozna, ám ahhoz nem elég nagy, hogy világméretű kihalást okozzon – közölte az Earth.com.

Hozzátették, az űrszikla körülbelül egyharmad mérföld széles, míg a dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida körülbelül hat mérföld széles volt. Ugyanakkor a szakértők kiemelték, a pusztító csapás esélye mindössze egy a 2700-hoz.

Több kérdésre is választ kaphatunk

Természetesen a NASA mindent megtesz a Bennu eltérítése érdekében, s állítólag már a küldetés „utolsó szakaszába” értek. De arról is szó esett, hogy az ügynökség hét évvel ezelőtt egy űrszondát küldött az aszteroidához, hogy mintákat gyűjtsön – írta a Bors a Daily Starra hivatkozva.

A tudósok bíznak benne, hogy az így szerzett információk segítenek majd megelőzni egy esetleges katasztrofális összeütközést. Mint kiderült, a Bennu-ból származó minták a héten végre megérkeznek a Földre, és szeptember 24-én elérik a Utah-i sivatagot.

„Az aszteroidáról származó érintetlen anyag segít feltárni Naprendszerünk 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának titkait, és talán még azt is, hogyan kezdődött az élet a Földön”

– nyilatkozta a NASA egyik szakértője.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.