Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,05 Ft
Euró
385,47 Ft
Font
449,36 Ft
Bitcoin
66,014 $

Líbiai áradások: egy héttel a katasztrófa után megérkeztek az első segélyek

Egy héttel azután, hogy a több ezer ember életét követelő áradások söpörtek végig a líbiai Derna városán, megérkeztek az első segélyek a túlélőknek.

...svg content...Fotó: MTI/EPA
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNA jelentése szerint még mindig nem tisztázott, hogy pontosan hány ember életét követelték a pusztító áradások, a különböző helyekről érkező beszámolók szerint valahol 3000 és 10 ezer fő közé tehető a halálos áldozatok száma. Miután azonban a katasztrófa óta eltelt egy hét, egyre inkább a túlélők ellátása került a középpontba.

A kaotikus mentési műveletek közepette közreadott legfrissebb hivatalos adat, melyet a keleti székhelyű kormány egészségügyi minisztere, Othman Abdeljalil közölt, 3252 ember haláláról szólt. Ugyanakkor az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala vasárnap arra figyelmeztetett, hogy csak a dernai áldozatok száma elérheti a 11 300-at, s további 10 100-an eltűntek. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

Az ENSZ-ügynökség által idézett Líbiai Vörös Félhold ezzel szemben korábban tagadta, hogy az ENSZ 10 ezernél több halálos áldozatot számlálna, mondván, csak egy hivatalos szóvivője van, ezzel együtt pedig felszólította a médiát, hogy „óvatosan” járjon el.

Az egymással abszolút ellentétes adatok annak köszönhetők, hogy Líbiában már 2011 óta nem létezik központi hatalom, miután a 12 évvel ezelőtti felkelésen megdöntötték Moamer Kadhafi diktátor hatalmát, ami az országot többéves háborúba sodorta.

Most azonban a katasztrófa nyomán sorra érkeznek a segélyek az országba, miközben a világ vezetői folyamatosan mozgósítanak, hogy segítsenek a segélyszolgálatoknak megbirkózni a halálos áradások következményeivel. Nemzetközi segélyek érkeznek az ENSZ-től, Európából és a Közel-Keletről, melyek között van víz, élelmiszer, sátrak, takarók, higiéniai csomagok, gyógyszerek és sürgősségi sebészeti eszközök, valamint hullazsákok és nehézgépek is.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Beindult a forint napja csütörtök reggel

Csütörtök reggel vegyes mozgást mutatott a forint a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti adatokhoz képest.

Ötgólos meccset nyert meg a Manchester United, de ez is kevés

A Manchester United már biztosan nem lesz ott egy európai kupában sem, hiába nyert Newcastle ellen szerda este az Old Traffordon.