Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,67 Ft
Euró
387,89 Ft
Font
450,35 Ft
Bitcoin
62,889 $

Mégis marad az éves szaldóelszámolás a napelemeknél

A hatalmas felháborodást követően a kormány bejelentette, mégis minden marad a régiben.

Fotó: Unsplash/Markus Spiske
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Telex jelentése szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszter közölte, 2024-től is fenntartják az éves szaldóelszámolást a már működő háztartási méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított 10 éven át.

A miniszter közlése szerint Brüsszel elvárása volt, hogy a jövő évtől vezessék be a bruttó elszámolást, noha az EU ezt csak az új telepítésekre értette. Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

A kormány ugyanakkor a korábbi napelemes projektek elszámolását is átalakította volna éves szaldós elszámolásról havi szaldós elszámolásra, melynek hallatára igen nagy felháborodás kerekedett az érintettek körében.

A friss közlés szerint azonban marad a kedvezőbb éves elszámolás, azok esetében is, akik 2023. szeptember 7. éjfélig jelezték fejlesztési igényüket, a akiknek 2026. január elsejéig van lehetőségük befejezni a beruházásokat.

Lantos kijelentette:

„Megerősíthetem, hogy van mód az éves elszámolás fenntartására minden már meglévő beruházás esetében, sőt azoknál is, akik igényüket mostanáig benyújtották, de a fejlesztést még nem valósították meg.”

Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

A Nemzeti Választási Bizottság több mint négy millió forint bírságot szabott ki a határidőre vissza nem vitt ajánlóívek miatt.