Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,45 Ft
Euró
387,64 Ft
Font
452,36 Ft
Bitcoin
66,376 $

Tanulmány: ezért okozhat agyködöt és fáradtságot a covid

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy akár egy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzés is agyködöt, fáradtságot okozhat, egyes fertőzés utáni tünetek pedig akár évekig is elhúzódhatnak.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Nature Medicine folyóiratban megjelent új brit tanulmány szerint az agyban vagy a tüdőben lévő vérrögök magyarázatot adhatnak a „hosszú covid” néhány gyakori tünetére, beleértve az „agyködöt” és a fáradtságot is – írta meg a Portfolio a BBC beszámolója alapján.

A vizsgálatot 1837, kórházban ápolt személyen folytatták le, és az eredmények arra utalnak, hogy a hosszú covid hátterében valójában vérrögök állnak. Egyúttal azt tapasztalták, hogy a hosszú covidban szenvedő betegek 16%-ánál legalább hat hónapig gondot okoz a gondolkodás, a koncentráció vagy az emlékezés. Soron kívül Belső vizsgálat indult a rendőrségnél a Magyar Péterről kiszivárgott jelentés miatt

Ám egy ilyen betegség enyhébb fertőzésektől is kialakulhat, s egyes fertőzés utáni tünetek akár évekig is elhúzódhatnak. Ugyanakkor az oxfordi és a leicesteri egyetem kutatócsoportja kiemelte, eredményeik csak a kórházba felvett betegek esetében relevánsak.

Sokféle kiváltó ok lehet

Mint mondták, a hosszú covidnak ettől függetlenül továbbra is sokféle kiváltó oka lehet. „Valakinek az egészségi állapota, maga az akut esemény és az utána történtek kombinációja vezet a fizikai és mentális egészségügyi következményekhez” – jelentette ki Chris Brightling, a Leicester egyetem professzora.

A kutatók azt is kifejtették, miszerint a covid hatására két, a véralvadásban részt vevő vérfehérje szintje is megemelkedik a szervezetben, így hozva létre a gondolkodással, koncentrációval és az emlékezéssel kapcsolatos problémákat.

„Mind a két fehérje részt vesz a véralvadásban, így az eredmények alátámasztják azt a hipotézist, hogy a vérrögök okozzák a covid utáni kognitív problémákat”

– mondta a tanulmány szerzője, az oxfordi Dr. Max Taquet.

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.