Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,58 Ft
Euró
386,95 Ft
Font
450,25 Ft
Bitcoin
63,117 $

Észak-Korea már taktikai atomtámadásokat szimulál

Észak-Korea most azt állítja, hogy taktikai atomtámadásokat gyakoroltak, mellyel egyre nagyobb és nagyobb feszültségeket keltenek a térségben.

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. augusztus 14-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy hadiipari vállalat gyárában tett augusztus 11-12-i látogatásán egy nem megnevezett településen. MTI/EPA/KCNA/KCNA
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint ismeretes, Észak-Korea nemrég cirkálórakétákat küldött a levegőbe, röviddel azután, hogy Dél-Korea és az USA befejezte a közös hadgyakorlatát. Mindez pár nappal azt követően történt, hogy ballisztikus rakétákkal üzentek.

Észak-Korea nem áll le, és azt állítják, szombat kora reggel taktikai atomtámadást szimuláltak, melynek részeként két nagy hatótávolságú cirkálórakétát lőttek ki, amik nukleáris robbanófejet tartalmaztak. Soron kívül 24 ember került kórházba, miután rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Az állami média tisztázta, mindez válasz volt a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokra. A KCNA hírügynökség szerint a gyakorlatot annak okán hajtották végre, hogy „figyelmeztessék az ellenséget a tényleges atomháborús veszélyre”, miután Phenjan ismét fogadkozott, megerősíti a katonai elrettentő erőit Washingtonnal és Szöullal szemben.

Kim Dzsongun ismét megjelent

A két, nukleáris robbanófejeket imitáló cirkálórakétát a félsziget nyugati tengere felé lőtték ki, melyek végül 1500 kilométert tettek meg a levegőben egy előre beállított 150 méteres magasságban – írja a CNA.

Kim Dzsongun, Észak-Korea első embere meglátogatta a hajómotorokat gyártó Pukjung gépkomplexumot, és egy nagy lőszergyárat is, hogy hangsúlyozza Phenjan haditengerészeti erőinek megerősítésének fontosságát.

A legutóbbi kilövésre közvetlenül azután került sor, hogy csütörtökön véget ért a Dél-Korea és az Egyesült Államok közös, Ulchi Freedom Shield néven ismert éves nyári hadgyakorlata, ami 11 napon át tartott, mialatt B-1B bombázók is megjelentek az égbolton.

Észak-Korea úgy döntött, fokozza katonai elrettentő erejét Washingtonnal és Szöullal szemben. Ennek részeként bírálta a két ország közötti, a katonai együttműködés fejlesztéséről szóló csúcstalálkozón kötött megállapodást is.