Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,007 $

Könnyen pokollá válhat a görögországi nyaralás, jobb vigyázni

Nincs elég orvos, sem mentőautó, illetve az azokat üzemeltető személyzet is hiányzik Görögországban, holott a turisták száma egyre nő.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ahogy egyre többen látogatnak el nyaralás céljából a görög szigetek egyikére, úgy nő a valószínűsége annak, hogy nem tudnak mentőt küldeni egy rosszulléthez, egy balesethez vagy más riasztáshoz. Ha pedig valaki mégis eljut a kórházba, drámai orvoshiánnyal kell szembenéznie – írta meg a Magyar Nemzet a Politico beszámolója alapján.

A probléma súlyosságát bizonyítja két halálos kimenetelű eset is: júniusban egy 63 éves nő vesztette életét egy mezőgazdasági kisteherautó hátsó ülésén, amely a kórház felé tartott. Az idős asszony az unokája születésnapi partiján lett rosszul a görögországi Kosz szigetén, ahol nem tudták hozzá mentőt hívni, mert az egyetlen autó éppen egy másik vészhelyzetnél volt. Egy fogorvos próbálta meg életben tartani – sikertelenül. Soron kívül Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Egy 19 éves, nyolc hónapos terhes nő pedig Athén egyik külvárosában halt meg, ahol több mint öt órán át várta a mentőket, mindhiába. A kismama és születendő gyermeke is elhunyt. Sajnálatos mód gyakorinak számítanak az ilyen tragikus esetek a nyári turistaszezonban Görögországban, amelyek minden bizonnyal megelőzhetőek lennének, ha a mentők és az egészségügyi személyzet krónikus hiánya nem állna fenn.

Tartós megoldások kellenek

A Politico szerint a problémák sora rendkívül hosszú, az egyik legnagyobb gond pedig az, hogy sok szigeten a kórházakban nincsenek állandó háziorvosi szolgáltatások, és így ellátás sincs folyamatosan. Hozzátették, az intézmények teljes egészében a rövid távú helyettesítésre támaszkodnak, ami főképp a nyári időszakban a nagy tömeg mellett egy rendkívül sérülékeny rendszer, és könnyen összeomlik egyik pillanatról a másikra.

Majd arra is kitértek, hogy a mentőszolgálat még rosszabb állapotban van Görögországban. A Kükládok és a Dodekanészosz csoportok számos szigetén alig egy mentőautó áll rendelkezésre a nap 24 órájában, ám ez a probléma a szárazföldre is jellemző (Athénban körülbelül 50 mentőautó működik a szükséges 85-90 helyett). Erre vonatkozóan Theodoszisz Nikitarasz, Kosz polgármestere is elmondta a véleményét.

Kiemelte, „ilyen dolgok nem történhetnek meg egy civilizált világban, egy európai országban, amely népszerű turisztikai célpont”, egyúttal azt gondolja, állandó toborzásra és tartós megoldásokra lenne szükség. Azonban a kisebb szigeteken a többinél is rosszabb a helyzet: az egészségügyi szolgálati pontokon nagyon kevés orvos jut rengeteg turistára, vagyis a legjobb megelőzni a betegséget a nyaralás alatt, mert az idilli pihenés akár hamar pokollá is válhat.