18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,247 $

Uganda 20 embert tartóztatott le a kegyetlen iskolai mészárlás ügyében

Az ugandai rendőrség közlése szerint 20 feltételezett kollaboránst tartóztattak le a milícia által egy iskola ellen elkövetett kegyetlen mészárlás ügyében.

...svg content...Hozzátartozók a Lhubirira középiskola kollégiumában elkövetett mészárlás egyik áldozatának koporsójánál a nyugat-ugandai Mpondwe településen 2023. június 18-án. Két nappal korábban dzsihadista lázadók 41 embert mészároltak le a kollégiumban, majd felgyújtották az épületet, és több diákot elhurcoltak. A halálos áldozatok közül 38 diák volt, egy biztonsági őr és két helyi lakos. A rendőrség szerint a tettesek az Ugandával szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság (RDC) területén táborozó Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai lázadószervezet tagjai, akik hűséget esküdtek az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek. A hadsereg katonái a támadók nyomába eredtek, a felkutatásukért Kongóba is beléphetnek. MTI/EPA/Luke Dray
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A France 24 jelentése szerint az ugandai rendőrség hétfőn számolt be arról, hogy 20 feltételezett kollaboránst tartóztattak le, akikről feltételezik, hogy együttműködtek a Kongói Demokratikus Köztársasággal közös határ közelében lévő iskola elleni múlt heti szörnyű támadásért felelőssé tett hírhedt milíciacsoporttal.

Fred Enanga rendőrségi szóvivő egy sajtótájékoztatón közölte: Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

„Húsz letartóztatás történt a feltételezett kollaboránsok, az ADF feltételezett kollaboránsai ellen.”

Egy külön nyilatkozatban pedig később megosztotta, a a letartóztatottak között van a pénteken késő este megtámadott nyugat-ugandai Mpondwe városában lévő Lhubiriha középiskola igazgatója is. Enanga azt is elárulta, hogy a halálos áldozatok száma 42, köztük 37 diák.

Az eddig azonosított halálos áldozatok közül a legidősebb egy 95 éves nő, a legfiatalabb pedig egy 12 éves kislány. Közlése szerint a kegyetlen támadásban további 6 ember megsérült, akiket jelenleg is kórházban ápolnak, hozzátéve, hogy az elraboltak száma kapcsán ellentmondásos jelentések érkeztek, így feltételezéseik szerint 5 és 7 között mozog az elraboltak száma.

Enanga hangsúlyozta:

„Az ártatlan gyermekek elleni támadás barbár, embertelen és természetesen emberiség elleni bűncselekménynek minősül.”

A brutális tömeggyilkosság során a támadók machetékkel darabolták fel a fiatalokat, másokat agyonlőttek, vagy halálra égettek a kollégiumokban.

Enanga végezetül kiemelte:

„Országként továbbra is egymás mellett állunk a terrorizmus elleni küzdelemben. Nem számít, hogy mennyire förtelmes a támadás, vagy milyen brutális vagy embertelen módszereket alkalmaznak, az ADF-nek nem fog sikerülni lerombolni az ugandaiak szolidaritását a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben.”

A gyászoló helyiek hétfőn újabb áldozatokat temettek el, míg más családok kétségbeesetten kutattak friss információk után szeretteikről, sokan azonban a gyötrelmes várakozással néztek szembe, míg a felismerhetetlenségig összeégett diákok holttestén elvégezték a DNS-vizsgálatokat.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony Gergely a választók arcába hazudott

Szentkirályi úgy érzi, Karácsony gyakorlatilag a választók arcába hazudott, és nem érdemel több esélyt Budapest élén.