Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

A súlyos kudarc után kérdésessé vált a gepárdok Indiába történő visszatelepítése

Rendkívül komoly kudarc lett a vége a gepárdok Indiába történő visszatelepítésének: három felnőtt és három kölyök pusztult el nyolc hónap alatt Indiában.

...svg content...Fotó: Unsplash/David Groves
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Guardian jelentése szerint össztűz alá került a gepárdok Indiába történő visszatelepítésének programja, miután az ellentmondásos kísérlet súlyos kudarcba fulladt: az elmúlt 8 hónapban összesen három felnőtt és három kölyök pusztult el az országban.

Az egymás után bejelentett halálesetek nyomán érthető módon masszív kritikák kereszttüzébe került az indiai Gepárd-projekt, az az 5,6 millió euró (2 milliárd forint) értékű nemzetközi program, melynek keretében az év elején 20 állatot telepítettek át Afrikából az indiai Kuno Nemzeti Parkba. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Egyes természetvédők arra mutattak rá, hogy nem volt elég hely a gepárdok számára, míg mások azt kifogásolták, hogy a projektet túlságosan elhamarkodottan hozták létre. A projekt tudósai azonban a súlyos kudarc ellenére is kitartanak amellett, hogy „a projekt kezdetén több halálos áldozattal kellett számolni”, állítva, hogy „a közeljövőben stabilizálódik a halálesetek száma”.

Sarah Durant professzor, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa azonban legkevésbé sem ért egyet a tudósok állításaival:

„Ha egy állatot vissza akarunk telepíteni a vadonba, azt nagyon óvatosan kell tennünk. És egyértelmű, hogy a dolgok nem mennek jól. A program elsietettnek tűnik.”

India kiirtotta a gepárdokat, most sikertelenül próbálkoznak a visszatelepítéssel

India saját gepárdpopulációja múlt században kipusztult, az utolsó dokumentált őshonos állatokat 1947-ben lőtte le Ramanuj Singh Deo maharadzsa. Az ázsiai gepárd ma már csak Iránban él. Ezzel szemben az afrikai gepárdok mintegy 6500 példánya él, s Dél-Afrikában sikeresen helyreállították az állományt a vadrezervátumokban.

E siker láttán India is hasonló programba kezdett, s erőfeszítéseket tett arra vonatkozóan, hogy a dél-afrikai gepárdok betelepítésével állítsák helyre az indiai populációt. Az első állatok, összesen nyolc namíbiai gepárd tavaly szeptemberben érkezett meg Kunóba, majd februárban további 12 állatot telepítettek át Dél-Afrikából.

Csakhogy ahogy arról korábban is beszámoltunk, május végére három kunói gepárd és három újszülött kölyök elpusztult: az illetékesek közlése szerint két felnőtt példány szervi elégtelenségben pusztult el, egy harmadik pedig egy erőszakos párzási összecsapás során vesztette életét. A gepárdbébik halálának oka azonban a mai napig nem tisztázott.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.