Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,374 $

Az év végére jelentősen csökkenhet a most még európa-bajnok magyar infláció

Lassú mértékben mérséklődik a magyar infláció, messze a legrosszabbak bizonyos adatok, de vannak pozitív változások is.

...svg content...Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Továbbra is 25,4%-os az infláció mértéke Magyarországon, Lettország alaposan leszakadva követi hazánkat a képzeletbeli dobogó második fokán, mindössze 15%-os eredménnyel, de a lista ötödik helyén szereplő Szlovákiában is csupán 14%-os az inflációs mutató.

A következő hónapokban várhatóan Magyarországon is folytatódik a dezinfláció, a kormányzat év végére egyszámjegyű inflációt emleget, azonban a gyors visszaesés akár jelentős gazdasági megtorpanással is járhatna – írja a portfolio.hu. Soron kívül Történelmi rekord: 110 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát az MNB

Megtorpant az áremelkedés

Ezt tapasztalták Észtországban is, ahol tavaly augusztusban tetőzött az infláció 25,2%-on, azóta azonban 13%-ra csökkent. Az eurozónában októberben érte el csúcspontját az infláció, 11,5%-ról mostanra 8,1%-ra mérséklődött.

Az élelmiszer- és energiaárak változásait figyelmen kívül hagyó maginfláció kapcsán szintén rekorder Magyarország, a 23,2%-os adatot 14,7%-kal követi a lett mutató. A havi árnyomás tekintetében ugyanakkor a középmezőnyben található hazánk, ami már sokkal jobb eredmény.

Ám ezt szezonális és egyedi tényezők is erősen befolyásolják, így egyetlen hónap alatt nem lehet levonni messzemenő következtetéseket. Mindazonáltal az is pozitív fejlemény, hogy az áremelkedés is elmarad a korábbi hónapok száguldó drágulásától.