Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Figyelmeztetést adott ki a cukorpótlókkal kapcsolatban a WHO

A szervezet szerint a mesterséges édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, és hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, miszerint a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata „nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében”.

Sőt, egészségügyi szempontból is aggályosak, ugyanis a mesterséges édesítőszerek a felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát – írta az Infostart. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója hozzátette, a cukrok helyettesítése édesítőszerekkel nem segít a hosszú távú súlykontrollban, s inkább a cukrozatlan, vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását javasolja.

Érdemes már fiatalon odafigyelni az étrendre

Majd arra utalt, hogy a cukormentes édesítőszerek nem alapvető tápanyagok, és nincs tápértékük, emellett tény, hogy érdemes már egészen fiatalon elkezdeni az étrend édességének csökkentését az egészség javítása érdekében.

„A leggyakrabban használt édesítőszerek az aceszulfám-kálium, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztevia és származékaik”

– emlékeztetett a WHO.

De azt is kiemelték, miszerint ajánlásaik mindenkire érvényesek, kivéve a cukorbetegségben szenvedőket, ugyanakkor feltételesek, mivel a következtetések alapjául szolgáló vizsgálatok résztvevői sokfélék voltak, és a cukormentes édesítőszerek fogyasztási szokásai is nagyon sokszínűek.