Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,32 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
458,13 Ft
Bitcoin
63,262 $

Az AI „keresztapja” távozik a Google-től – aggódik a chatbotok miatt

Geoffrey Hinton, akit sokan a mesterséges intelligencia „keresztapjaként” emlegetnek, bejelentette, hogy távozik a Google-től, ezzel együtt pedig felhívta a figyelmet a chatbotok jelentette kockázatokra.

Fotó: Unsplash/Hitesh Choudhary
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint a neurális hálózatok úttörője úgy érezte, a chatbotok „elég ijesztőek”, s figyelmeztetett, hogy „rossz emberek” kihasználhatják a technológia adta lehetőségeket. Geoffrey Hinton bejelentette, hogy távozik a Google-től, ezzel együtt pedig figyelmeztetett, a chatbotokat rosszra is lehet használni.

Az AI „keresztapja” rámutatott, egyre aggasztóbb a félretájékoztatás, a mesterséges intelligencia pedig felboríthatja a munkaerőpiacot, kiemelve, hogy a valódi mesterséges intelligencia megteremtése jelentette kockázat már „egzisztenciális” fenyegetést jelent. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

Dr. Geoffrey Hinton azután érdemelte ki az AI „keresztapja” címet, miután 2012-ben két diákjával neurális hálózatot hozott létre a Torontói Egyetemen. A most 75 éves Hinton elárulta, azért hagyta ott az óriásvállalatot, hogy megkötések nélkül beszélhessen a nyilvánosság előtt a mesterséges intelligencia veszélyeiről, megjegyezve, hogy részben megbánta, hogy ilyen mértékben hozzájárult a terület fejlesztéséhez.

Aggasztónak találja a chatbotok szélsebes terjedését és fejlődését

A Google azért vette fel a szakembert 10 évvel ezelőtt, hogy segítsen a vállalat mesterséges intelligencia technológiájának fejlesztésében, és az általa kidolgozott megközelítés kövezte ki az utat az olyan jelenlegi rendszerekhez, mint a ChatGPT. Úgy fogalmazott, egészen 2022-ig úgy vélte, a Google gondos munkát végzett a technológiával, ám mindez megváltozott, amikor a Microsoft elkezdte beépíteni a chatbotot a Bing keresőmotorba.

Ezen a ponton ő és a Google is elkezdett aggódni az üzletágra leselkedő kockázatok miatt. Hangsúlyozta, a mesterséges intelligenciával rendelkező chatbotok veszélyei közül néhány „eléggé ijesztő”, s figyelmeztetett, a chatbotok intelligensebbé válhatnak az embereknél, és „rossz emberek” ki is használhatják őket:

„Sok szöveget képes automatikusan előállítani, így sok nagyon hatékony spambotot lehet létrehozni. Lehetővé teszi majd a tekintélyelvű vezetők számára, hogy manipulálják a választóikat, és ehhez hasonló dolgokat. Arra a következtetésre jutottam, hogy az a fajta intelligencia, amelyet kifejlesztünk, nagyon különbözik attól, amivel mi rendelkezünk. Olyan ez, mintha lenne 10 ezer ember, és amikor egy ember megtanul valamit, azt automatikusan mindenki tudná. Így pedig ezek a chatbotok sokkal többet tudnak, mint bármelyik ember.”