Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,786 $

Végeztek a tálibok az Iszlám Állam egyik vezetőjével, aki 13 amerikai katonát ölt meg

A 2021-es repülőtér előtti robbantásban 13 amerikai katona vesztette életét Kabulban, de a merénylet kitervelője nem maradhatott sokáig életben.

Fotó: Iszlamista tálib fegyveresek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt őrködnek 2021. augusztus 28-án, miután két nappal korábban két öngyilkos merénylő pokolgépeket robantott a kabuli légi kikötőnél. A két detonáció legalább 103 embert megölt, köztük 13 amerikai katonát és az iszlamista tálib mozgalom 28 tagját. A kabuli repülőtérnél ezrek várják, hogy légi úton kimenekítsék őket az országból, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét.
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Két évvel ezelőtt káosz alakult ki Kabulban, amikor többek között az USA is kivonta a csapatait a térségből. Afgánok ezrei próbáltak felszállni a zsúfolt járatokra, ami nem egy halálos incidenshez vezetett.

Az evakuálás ideje alatt az Iszlám Állam robbantásos merényletet hajtott végre a repülőtér előterében, melyben többek között 13 amerikai katona vesztette életét. A 2021. augusztus 26-án elkövetett merényletben mintegy 170 afgán is meghalt. Soron kívül Gyurcsány szerint Magyar többet árt az ellenzéki oldalon, mint a kormány oldalán

A Sky News azt írja, a tálibok időközben végeztek az Iszlám Állam egyik vezetőjével, aki a merénylet kitervelője volt. A terrorcsoport vezetőjét, akinek a személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, még április elején ölték meg Afganisztán déli részén.

Egy tisztviselő szerint a tálibok egy sor hadműveletet hajtotta végre az Iszlám Állam csoportja ellen, de akkor még nem voltak tisztában azzal, ki volt a megölt személy. Az USA kedden csak korlátozott tájékoztatást adott ki az akcióról, nem azonosították a vezetőt, illetve azt sem tudni, milyen körülmények között halt meg.

Az elmúlt időszakban nem egy nagy fogása volt az USA-nak a terrorhálózattal szemben, amit igyekeznek felszámolni. Rövid időn belül két helikopteres akciót is végrehajtottak, melyek sikeresek voltak.

Akár 15 év börtönt is kaphat, aki azonos neműekkel kezd kapcsolatba Irakban

Az iraki parlament szombaton elfogadta a törvényt, amely a vallási értékek védelmére hivatkozva akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhat az azonos neműek kapcsolataira.

Nem volt még olyan népszerűtlen elnöke az USA-nak, mint Joe Biden

Egy friss Gallup-felmérés szerint Joe Biden elnök népszerűsége 38,7%-ra esett, ami az elmúlt 70 év legalacsonyabb szintjét jelenti egy amerikai elnök esetében.