Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,215 $

Megjelent egy amerikai romboló a Dél-kínai tengeren

Miközben Kína nagyszabású hadgyakorlatot tart Tajvan körül, az amerikai haditengerészet egyik rombolója megjelent a Dél-kínai-tengeren.

...svg content...Fotó: Az amerikai haditengerészet által közreadott képen az Arleigh Burke osztályú, irányított rakétával felfegyverzett USS Milius (DDG 69) amerikai romboló a Dél-kínai-tengeren 2023. március 24-én. A kínai védelmi minisztérium szerint a romboló az egymás utáni második napon behatolt a Dél-kínai-tenger Kína által saját felségvizének tekintett részébe, a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében, és a hadihajót távozásra szólították fel. MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Gregory Johnson
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Az amerikai haditengerészet jelentette be, hogy az USS Milius névre keresztelt rombolójuk a Dél-kínai-tengeren, a Spratly-szigetek közelében egy missziót hajtott végre, melynek középpontjában a navigációs jogok és a szabadság gyakorlása állt.

A bejelentésre akkor került sor, amikor a kínai hadsereg harmadik napja tart nagyszabású hadgyakorlatot Tajvan körül, mely egyfajta elrettentés a részükről. Kína elítéli Tajvan és az USA közösködését, ami szerintük nincs jó hatással a regionális békére. Soron kívül Szia, Orbán Viktor! Ki a kedvenc mesehősöd?

Sőt, az USA fegyverrendszereket adhat Tajvannak Kína miatt, amivel tovább nőhet a feszültség az országok között. Az USA állítja, a rombolójuk a nemzetközi jognak megfelelően járt el, amikor missziót hajtott végre a Dél-kínai-tengeren – írja a CNA.

Az USS Milius nem most először jelent meg a kínai vizeken, amiért korábban Kína felszólította őket, távozzanak a felségvizeikről. Az USA akkor ezt tagadta, szerintük mindez nem történt meg, és megerősítették, továbbra is jelen lesznek a térségben.

Kína ma zárja le a nagy hadgyakorlatát, ami nem az első az utóbbi hónapokban Tajvan körül. Az USA támogatja Tajvan, bár azt nem erősítették meg, hogy ezt pontosan milyen formában teszik meg.

Hét újszülött vesztette életét egy gyermekkórházban történt tűzesetben Indiában

Rövid időn belül újabb halálos tűzeset történt Indiában, melynek következtében hét újszülött életét vesztette.