Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,056 $

Romániában összecsapásokig fajult az ukrán gabonaimport elleni tüntetés

Lengyelország már korábban jelezte Ukrajnának, hogy ideiglenesen leállítják a gabonaimportot, most pedig Románia is hallatta hangját a témában.

...svg content...Fotó: Unsplash/Johannes Plenio jplenio
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A román gazdák heves tiltakozásba kezdtek az ukrán gabonaimport ellen, amely kedvezőbb áron érkezne az országba, így nehéz helyzetbe hozná a saját terményeiket értékesítőket. Az elégedetlenség egyes romániai helyeken a rendőrséggel való összecsapásokba torkollott.

Közben egyes gabonafélék és olajos magvak Ukrajnából Lengyelországba történő exportját már le is állították, hogy a lengyelek stabilizálni tudják a hazai termékek árait. A két fél közötti megállapodás nem érinti a Lengyelországon keresztül más országokba irányuló termékek tranzitját – hangsúlyozták a miniszterek. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A két ország a jövő héten dolgozza ki azokat a feltételeket, amelyek mellett az exportot korlátozni fogják. Az ukrán termékek beáramlása elleni nyomás első körben a lengyel gazdák részéről érkezett, akik a héten országszerte tüntetéseket szerveztek, és a határátkelők lezárásával fenyegetőztek – tudhattuk meg a Reuters jelentéséből.

Nem sokkal később a román gazdák erőszakos tüntetésekkel folytatták a lengyelek által elkezdett tiltakozást. Marosvásárhelyen például traktorok százai vették blokád alá a városközpontot, és bár a rendőrség ugyan feloszlatta a tüntetőket, azok nem adták fel és újabb helyszíneken kezdték meg a gyülekezést.

A múlt hónap vége óta öt ország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária is felszólította az Európai Bizottságot, hogy biztosítson további pénzeszközöket az ukrán import által érintetteknek.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.