Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,78 Ft
Euró
389,08 Ft
Font
454,74 Ft
Bitcoin
58,804 $

Legkevesebb hét áldozatot követelt egy lavina a Himalájában, többeket még keresnek

A tragédia a Tibetbe vezető átjáró közelében történt.

Fotó: illusztráció | unsplash
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Az indiai hadsereg eddigi információi szerint a lavina lezúdulásának idején több járművet is elsodort a hótömeg, melyekben legalább 30 ember tartózkodott. A Nathu La-hágónál továbbra is túlélőket keresnek – számolt be róla a Reuters.

Eddig 17 embert sikerült kimenteni a hó fogságából, közülük 8 ember állapota kritikus, őket kórházba szállították, közölte Tenzing Loden Lepcha rendőrségi tisztviselő, aki elmondta, hogy eddig hét áldozatot azonosítottak. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

A lavina nem csupán járműveket, de turistákat is elsodorhatott, a mentőszolgálat közleménye szerint ugyanis akár 70 embert is tartózkodhatott a helyszínen, többen épp egy vízesés mellett fényképezkedtek.

Hiába az erőfeszítések, rengeteg a hasonló tragédia

A Himalájában ezekben a hónapokban gyakoriak a lavinák és a villámáradások, melyet a hóolvadás és a heves esőzések együttesen okoznak. Az elmúlt években India és Kína is igyekezett biztonságosabbá tenni a hegyi utakat, ennek ellenére is sok a hasonló baleset.

Eddig 2013 volt a legtragikusabb év, ekkor a Himalája északi részén fekvő Uttarakhand államban rekordmennyiségű csapadékot okozott a monszun, ami közel 6000 emberéletet követelt.