Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,76 Ft
Euró
390,96 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
61,413 $

Letartóztatták Kabulban egy afgán lányiskola alapítóját

Matiullah Wesa, a Pen Path afgán lányiskola vezetőjének holléte jelenleg is rejtély.

Fotó: MTI/AP/Ebrahim Norúzi
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint az afganisztáni Kabulban a tálibok letartóztatták a lányoktatás egyik kiemelkedő aktivistáját, Matiullah Wesát, ám azt nem tudni, hogy hová vitték. Az ENSZ is reagált az ügyre és felszólította a tálibokat, hogy fedjék fel tartózkodási helyét.

Nagy valószínűséggel azonban a korábbiakhoz hasonlóan semmit nem ér az ENSZ figyelmeztetése, hiszen a tálibok abszolút eltökéltek abban, hogy minden ellenállást elfojtsanak a lányok és nők iskolába és egyetemre járásának tilalmával szemben. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

Pen Path jótékonysági szervezet alapítója és vezetője több mint egy évtizede küzdött az iskolából kimaradt afgán gyermekek oktatásáért, elsősorban Afganisztán déli vidéki területein.

Noha nagy eséllyel nem lesz semmi hatása a tálibokra, magas rangú diplomaták és emberi jogi csoportok, köztük egy magas rangú ENSZ-megbízott és az Amnesty International is felszólította a tálibokat, hogy engedjék el a férfit.

Samira Hamidi, az Amnesty International dél-ázsiai kampányfelelőse úgy fogalmazott:

„Elhagyhatta volna Afganisztánt, de a kockázatok ellenére maradt, hogy a népéért dolgozzon, és a lányok oktatási jogaiért küzdjön.”

Wesát azután vették őrizetbe, hogy pénteken részt vett egy helyi mecsetben tartott imán, majd miután kijött a kabuli mecsetből, két járműből fegyveresek ugrottak ki, felé rohantak, majd elvitték. Noha testvérei megpróbálták megakadályozni, hogy letartóztassák, és arra kérték a fegyvereseket, hogy mutassák meg igazolványukat, azok fegyverrel fenyegetőztek, majd elhajtottak Wesával.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.