Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,76 Ft
Euró
390,96 Ft
Font
458,00 Ft
Bitcoin
61,413 $

Hatalmas katonai parádét rendezett a mianmari junta

Pár nappal azután, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be a junta ellen, válaszul egy hatalmas katonai parádét rendeztek és masszív fegyverarzenált vonultattak fel a fővárosban.

Fotó: MTI/AP/Aung Shine Oo
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A CNN jelentése szerint a mianmari junta hétfőn egy hatalmas katonai parádét rendezett a fővárosban, Nepjidában, egy nagyszabású erődemonstráció keretében, alig pár nappal azután, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be a kormányzó hadsereg ellen.

A rakétavetőktől a tankokig, több száz felvonuló katona társaságában vonultatták fel az ország fegyverarzenálját a „fegyveres erők napja” alkalmából, a nagyszabású parádéról pedig az állami média közvetített. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A mianmari hadsereg immáron hat évtizede irányítja vasököllel az elszegényedett délkelet-ázsiai országot, s bár bolt egy 10 éves időszak, melyben a demokráciával próbálkoztak, 2021-ben minden erre irányuló erőfeszítés megsemmisült, amikor a tábornokok ismételten átvették a hatalmat.

A hétfői felvonulás volt a harmadik azóta, hogy a junta megdöntötte Aung Szan Szú Kji demokratikusan megválasztott kormányát, a vezetőt pedig azóta 33 év börtönbüntetésre ítélték politikai indíttatású, titkosan lezajlott perekben.

A junta vezetője, Min Aung Hlaing a felvonuláson a tömeghez intézett beszédében közölte, hogy a hadsereg „erőfeszítéseket fog tenni a teljes jogérvényesítés és a nyugalom elérése érdekében az Unió egész területén, hogy minden polgár társadalmi-gazdasági biztonságát garantálja”.

A junta vezére beszédében azt is hozzátette, hogy a hadsereg fel fog lépni a „terrorista szervezetek” és a fegyveres ellenállási csoportok ellen, hangsúlyozva, hogy az általuk bevezetett szükségállapot második szakaszában szépen lassan „hadiállapotot vezetnek be azon fontos településeken, melyeket ellenőrizni kell”.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.