Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Mióta itt jártál:

A mianmari junta 165 gyermeket gyilkolt meg 2022-ben

Fotó: Wikimedia Commons
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A legfrissebb adatok lesújtó képet festenek arról, hogy milyen erőszakos és kegyetlen a mianmari junta: a tavaly februári puccs óta 78 százalékkal emelkedett az általuk meggyilkolt gyermekek száma az előző évekhez képest.

A Guardian a jelenleg száműzetésben élő ellenzéki Nemzeti Egységkormány (NUG) legfrissebb adatai nyomán számolt be arról, hogy 2022-ben 78 százalékkal több gyermek vesztette életét a junta keze által, mint 2021-ben. A helyi média elemzése szerint a gyermekek haláláért elsősorban a juntával szemben ellenálló erőket célzó tüzérségi támadások voltak a felelősek.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Mint ismert, Mianmar mindennapjai véres konfliktusba torkolltak, s ez már 2021 februárja óta tart, amikor is a hadsereg megbuktatta Aun Szan Szú Kji polgári kormányát, s több ezer embert gyilkolt meg erőfitogtatásképpen. A tüzérség és a légierő azonban manapság egyre agresszívabban lép fel, fokozza bombázásait és légicsapásait, újabban pedig az iskolákat veszik célba.

Szeptemberben egy ilyen támadás során több mint egy tucat gyermek vesztette életét egy Sagaingban lévő iskolára mért légicsapás következtében, míg novemberben Rakhine államban egy bombázás során haltak meg iskolások, de még tavaly karácsonykor is mészárlást rendeztek Kayah államban, az áldozatok között pedig több gyermek is volt.

Thomas Andrews, az ENSZ mianmari emberi jogi helyzettel foglalkozó különmegbízottja riasztó esetekről számolt be: a junta tagjai rendszeresen gyújtanak fel házakat, olykor pedig egész falvakat, csak azért, mert úgy vélik, ezen területeken a junta ellenségeit támogatják a helyiek.

A lakosságot folyamatosan stresszhelyzetben tartják, szexuálisan bántalmazzák őket, a gyermekeket pedig túszként tartják fogva, egészen addig, míg szüleik fel nem adják magukat. Az ENSZ júniusi jelentése szerint a puccs óta 142 gyermeket kínoztak meg, s több mint 1400 kiskorút tartottak fogva önkényesen. A puccs óta összesen 2660 embert gyilkolt meg a junta.