Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,45 Ft
Euró
389,16 Ft
Font
454,95 Ft
Bitcoin
59,534 $

A növekvő árak miatt idén kevesebb tüzelőt osztanak a rászorulóknak

Noha a tűzifa ára nőtt, az arra fordítható keretösszeg változatlan maradt, így a forrás már csak a tavalyi mennyiség háromnegyedét fedezi.

Fotó: Tűzifa a Pest megyei Csörögön 2022. december 12-én. A településen tartott sajtótájékoztatón Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára bejelentette, hogy 2022-ben is 5 milliárd forintot biztosít a kormány a szociálistűzifa-programra, és már megkezdődött a kiszállítás. MTI/Kovács Anikó
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A Habitat for Humanity Magyarország által kiadott közlemény hívta fel rá a figyelmet, hogy a kormány által indított tűzifaprogram keretösszege 2018 óta változatlanul ötmilliárd forint, így a tűzifa árának növekedése miatt a forrás idén már a tavalyi mennyiségnek is csak a kétharmadát tudja fedezni.

A 2011-ben indult szociális alapú tűzifaprogramot a rászoruló háztartások megsegítésére írták ki, pályázni pedig csak az 5 ezer főnél kisebb önkormányzatoknak volt rá lehetősége. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

A rendszer hellyel közzel jól működött, ám az utóbbi hónapokban a megnövekedett kereslet miatt a tűzifa ára jelentős növekedést mutat, így kérdéses, hogy idén mennyi fához juthatnak a rászoruló önkormányzatok, írja a Népszava.

A Habitat for Humanity Magyarország a keretösszeg megemelésére kérte a kormányt, ami nem történt meg, helyette viszont elindult a hatósági áras tűzifaprogram, ami a szervezet szerint nem nyújt megfelelő megoldást a rászoruló családok számára.

A március 14-én közzétett pályázatban szereplő árak a keményfáknál 31, a lágy típus esetében pedig 36 százalékos emelkedést mutatnak az előző évhez képest, vagyis a változatlan ötmilliárdos keretösszeg miatt az önkormányzatok harmadával kevesebb fát tudnak majd osztani, miközben az elszegényedett területeken élők számára az infláció miatt a megélhetés is egyre nagyobb gondot okoz.

Eredetileg 340 év börtönbüntetést is kaphatott volna egy amerikai hajóskapitány

Börtönbe került egy kaliforniai hajóskapitány, aki egy 34 ember halálát okozó tűzben mondták ki bűnösnek.

Nemigazán mozdult el a forint árfolyama péntek reggelre

Péntek reggel szinte nem változott a csütörtök esti jegyzéshez képest a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben.