Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,33 Ft
Euró
389,39 Ft
Font
455,25 Ft
Bitcoin
58,390 $

Tartalommoderátorok perlik a Facebook anyavállalatát

A Facebook kenyai tartalommoderátorai törvénytelen elbocsátás miatt perlik az anyavállalatot, a Metát, és további két kiszervező céget.

Fotó: Unsplash/Dima Solomin
Smart

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNA jelentése szerint egy jogvédő csoport jelentette be hétfőn, hogy a Facebook kenyai tartalommoderátorai törvénytelen elbocsátás miatt beperelik a közösségi oldal anyavállalatát, a Metát és két kiszervező céget.

A 43 felperes szerint azért veszítették el állásukat a kenyai székhelyű Samánál – mely leszerződött a Facebookkal a tartalmak moderálására –, mert szakszervezetet alapítottak. Soron kívül Lázár szerint Karácsony és Vitézy vidéken nem tudnának boldogulni

Állítják továbbá, hogy az elbocsátással egy időben „feketelistára is kerültek”, amit azzal bizonyítanak, hogy amikor ugyanezekre a pozíciókra jelentkeztek a másik kiszervező cégnél, a Majorelnél, egyiküket sem vették fel. A Meta azonban már nem először keveredik jogi csatározásba a kenyaiakkal.

A múlt hónapban ugyanis a Meta fellebbezést nyújtott be Kenyában egy olyan bírósági ítélet ellen, mely kimondta, hogy a rossz munkakörülmények miatt indított per a felperes részéről jogos, annak ellenére is, hogy a cég hivatalosan nincs jelen a kelet-afrikai országban.

Noha egyelőre nem tudni semmi konkrétumot az új per kapcsán, annyi biztos, hogy ezek a bírósági ügyek komoly hatással lehetnek arra, hogy a Meta hogyan foglalkoztatja tartalommoderátorait világszerte. A CNA megkereste az ügyben a Metát, a Majorelt és a Samát is, ám egyik sem kívánt reagálni a megkeresésre.