Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,51 Ft
Euró
389,40 Ft
Font
453,56 Ft
Bitcoin
61,712 $

Brazília: több mint 40 városban történt támadás, a hatóságok rajtütést szerveztek

Egyes feltételezések szerint a First Capital Command bűnszervezetnek is köze lehetett a támadásokhoz, de valószínűbb, hogy mindezt a börtönben ülő bandavezérek szervezték meg.

Fotó: Az észak-brazíliai Altamira börtöne 2019. július 30-án. MTI/EPA/EFE/Joedson Alves
Dél-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A jelentések szerint a brazil biztonsági erők rajtaütést szerveztek, amelynek során egy gyanúsítottat lelőttek, 17 főt pedig letartóztattak, ám a rendőrséggel való összecsapások következtében összesen három gyanúsított halt meg és 97 személy került letartóztatásra.

Mindez azután vette kezdetét, hogy a helyi bűnszervezetek kedd óta négy egymást követő éjszakán több mint 40, az ország északkeleti részén lévő városban járműveket gyújtottak fel és épületeket lőttek szét, ezzel pánikot keltve – számolt be a TRT World. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök több száz szövetségi tisztet küldött az állami biztonsági erők megerősítésére, amelynek száma az 500 főt is eléri szombaton, s a cél az, hogy „megnyerjék ezt a harcot, illetve minden visszatérhessen a normál kerékvágásba”.

Egyes feltételezések szerint a First Capital Command bűnszervezetnek is köze lehetett a támadásokhoz, amelyeket vélhetően a börtönben ülő bandavezérek szereztek meg, ezzel tiltakozva a tevékenységükre vonatkozó korlátozások, valamint a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó állapotok miatt.

Brazília börtönei kapcsán általánosságban elmondható, hogy hosszú ideje súlyosan túlzsúfoltak, s emiatt számos lázadás tört ki, valamint a rivális bandák közötti összecsapásokra is sor került, de a biztonsági hiányosságok és egyéb visszaélések (romlott étel, rabok megkínzása) is nehezíti a helyzetet.

Katasztrófahelyzetet hirdettek Texasban, életveszélyes áradásokra figyelmeztetnek

A viharos időjárás súlyos áradásokkal fenyeget Texasban.

Elgázolt egy embert a vonat Érdnél, késő estig helyszínelhetnek

Újabb és újabb vonatgázolásokat jelentenek be, most épp Érdnél történt baleset, ami miatt várhatóan késő estig csak vágányon fognak haladni a vonatok az érintett szakaszon.