Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

237 embert tartóztattak le Törökországban a földrengések után

Folyamatosan zajlanak az építési szabálytalanságokat vizsgáló nyomozások, melyek során eddig 237 személy letartóztatását rendelték el.

Fotó: Összedőlt ház romjai előtt egy férfi a törökországi Adiyamanban 2023. február 28-án, a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A február 6-án bekövetkező természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az 50 ezret. MTI/EPA
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A tragikus földrengéssel és annak következményeivel kapcsolatban eddig 768 gyanúsított ellen indítottak nyomozást Törökországban, 237 esetben pedig a letartóztatást is elrendelték. A gyanúsítottak között főként építőipari vállalkozók vannak, de megtalálható közöttük Nurdagi polgármestere is.

Ökkes Kavakot néhány napja tartóztatták le a földrengésben megsemmisült két épület építésével kapcsolatos nyomozás részeként – számolt be róla az Anadolu török hírügynökség. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Bár az országban már 20 éve szigorú előírások írják elő a földrengésbiztos építkezéseket, sokan még mindig nem tartják be a szabályokat. Erre világítottak rá a februári földrengések is, amelyek a török kormány szerint több mint 200 ezer épületben tettek károkat, köztük sok olyan új építésűben is, amelyeknél minden igazolással rendelkeztek, hogy az előírásoknak megfelelően épültek.

Közben az illetékes török egészségügyi hatóságok képviselői arra figyelmeztetnek, hogy az érintett területeken megnövekedett a tetvesség előfordulása. Emellett hiány van a szükséges gyógyszerekből is – mondta Vedat Bulut, a török orvosi szövetség képviselője. A térségben élők rossz higiéniai körülményekről, többek között vécék hiányáról számolnak be.

A február 6-án bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengésnek több mint 45 ezer halálos áldozata volt Törökországban és közel 6000 a szomszédos Szíriában.