Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,72 Ft
Euró
387,79 Ft
Font
450,83 Ft
Bitcoin
63,058 $

Rejtélyes módon eltűnt egy kínai milliárdos

Bao Fan kínai befektetési bankár és befektető február 16-án rejtélyes módon eltűnt, az általa 2005-ben alapított China Renaissance pedig közölte, hogy már eltűnésének bejelentése óta próbálja felkutatni a milliárdost.

Fotó: Unsplash/Denys Nevozhai
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint a China Renaissance Holdings Limited – melynek Bao az elnök-vezérigazgatója – közölte, hogy a vállalat Bao február 16-i eltűnésének bejelentése óta próbálja felkutatni őt és megállapítani a helyzetét. Ennek kapcsán egy hivatalos közleményt is kiadtak:

„Az igazgatótanács szeretné megismételni, hogy a vállalatcsoport üzleti és működési tevékenységei ugyanúgy folytatódnak. A vállalat megfelelően együttműködik és segítséget nyújt az illetékes kínai hatóságok bármely törvényes kérésének teljesítésében, ha és amennyiben az megtörténik. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a kemecsei iskolában történt életveszélyt okozó bántalmazás ügyében

Bao már nem az első kínai milliárdos, aki eltűnt egy olyan országban, ahol nem ritka, hogy hirtelen és rejtélyes módon szívódnak fel fontos emberek: korábban Ren Zhiqiang ingatlanmágnás több hónapra tűnt el, miután állítólag 2020-ban Hszi Csin-ping elnök ellen mert felszólalni.

Miután előkerült, az ingatlanmágnás 18 évre börtönbe került. Eközben az Anbang holding elnökét, Wu Xiaohui-t állítólag egy kormányzati vizsgálat részeként vették őrizetbe a hatóságok – végül őt is 18 évre bebörtönözték.

Bao a kínai technológiai ipar egyik veterán üzletkötője, aki többek között segített közvetíteni az ország két vezető ételkiszállítási szolgáltatása, a Meituan és a Dianping 2015-ös fúzióját, melynek eredményeképpen ma már az egyesített vállalat egy „szuper app” formájában mindenhol jelen van Kínában.