Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,57 Ft
Euró
389,14 Ft
Font
455,01 Ft
Bitcoin
59,535 $

Kiadott a Pentagon egy közeli fotót a kínai kémballonról

Egészen közelről készült fotó a feltételezett kínai kémballonról, ami nagy vitát váltott ki az USA és Kína között.

Fotó: Chad Fish felvételén az amerikai haderő lelő az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetően Alaszka felől sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az USA és Kína kapcsolata sosem volt a legideálisabb, ám az elmúlt időszakban még inkább érezhető volt a feszültség. A feltételezett kínai kémballon kilövése csak olaj volt a tűzre, és Kína ezt követően nem is reagált az USA hívására.

A kínai kormány állítja, az USA ugyan az ő ballonjukat lőtte ki, annak semmi köze nem volt a kémkedéshez. Továbbra is ahhoz tartják magukat, hogy az amerikai légierő egy eltévedt polgári léggömböt lőtt ki. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

Az amerikai védelmi minisztérium időközben nyilvánosságra hozta azt a fotót, amit egy U-2-es kémrepülőgép készített, még a hónap elején, miközben megfigyelték a ballont a légterükben, amit végül kilőttek.

Már vizsgálják a ballon darabjait

A ballont először január 28-án észlelte az USA, majd napokkal később Dél-Karolina partjainál kilőtték. Többen felháborodtak azon, hogy miért vártak ennyit a kilövéssel, amire az volt a válasz, hogy így volt a biztonságos, meg kellett várniuk, míg az elem víz fölé ér.

Joe Biden, az USA elnöke szinte azonnal tűzparancsot adott, de a szakértők elmagyarázták neki, hogy mindez veszélyes lenne a szárazföldön lévőkre. A hatalmas ballon darabjait már egy ideje vizsgálják a szakértők az FBI közreműködésével, a részletes jelentés viszont várat magára.

A CNN azt írja, hogy a ballon nem volt képes jelentős hírszerzési adatgyűjtésre, részben amiatt, mert az USA az észlelést követően rögtön válaszlépéseket tett a védekezésre. A fotó 60 ezer láb magason készült, ebben a magasságban haladt az elem, akkor még Alaszka közelében.

A ballont február 4-én lőtték ki, míg a darabok begyűjtésével csak 17-én végeztek. Azóta vizsgálat alatt vannak az elemek, melyek sok mindenre rávilágíthatnak, többek között arra is, Kína milyen technikát használ.

Tarlós István szerint Vitézy Dávid „a mai napig sértődött ember”

Mindemellett „végtelenül tisztességtelennek” tartja a főpolgármester-jelölt kommunikációját.