Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,30 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,042 $

Lavina: két nap alatt 15-en vesztették életüket Tádzsikisztánban

A közép-ázsiai ország kormánya közölte, hogy a lavinaveszély miatt több száz embernek kellett hátrahagynia az otthonát.

Fotó: Unsplash
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A helyi hatóságok csütörtöki beszámolója alapján öt újabb halálos áldozatról érkezett jelentés, akik több lavinaomlásban vesztették életüket Tádzsikisztán keleti részén, így két nap alatt 15-re emelkedett az elhunytak száma.

A közép-ázsiai ország kormánya közölte, hogy a lavinaveszély miatt több száz embernek kellett hátrahagynia az otthonát, ám a hó nemcsak a lakóházakat, hanem az utakat is betemette, ezért a forgalom több helyen leállt. Soron kívül Lázár szerint Karácsony és Vitézy vidéken nem tudnának boldogulni

A közlemény alapján a legtöbb lavina a Kínával és Afganisztánnal határos Gorno-Badakhshan autonóm régióban zúdult le, ahonnan több mint 400 családot telepítettek ki – derül ki a TRT World beszámolójából.

Khorog városának polgármestere, Rizo Nazarzoda arra kérte a lakosokat (körülbelül 30 ezer fő), hogy további utasításig maradjanak otthon, ugyanis az utóbbi időben heves esőzés és havazás pusztított a területen.

Tádzsikisztán területének több mint 90 százaléka hegyvidék, s emiatt minden évben számos lavina és sárlavina sújtja az országot, ám sajnos ez azt is jelenti, hogy évente több tucat ember veszti életét.

Felülmúlta a kormány várakozásait a CSOK Plusz iránti érdeklődés

Rengetegen igényelték a támogatást, ez pedig a kormányt is meglepte.