Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,90 Ft
Euró
391,04 Ft
Font
457,83 Ft
Bitcoin
60,498 $

Ez okozta 2022-ben az év hóviharát

2022 végén az Egyesült Államokat egy kiterjedt, több helyen hatalmas problémákat okozó hóvihar sújtotta, egy új tanulmány pedig ennek a kialakulását vizsgálja.

Buffalo, 2022. december 27. Vastag hótakaró fed egy parkoló autót a New York állambeli Buffalóban 2022. december 25-én. New York államban 28-ra emelkedett a hóviharok okozta halálesetek száma. Az elmúlt öt napban az Egyesült Államokban közlekedõ bel- és külföldi légijáratok közül 18700-at kellett törölni az ítéletidõ miatt. MTI/EPA/Josh Thermidor
Tudomány

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

2022 végén az Egyesült Államok nagy részét napokra megbénította az Elliott névre keresztelt ciklon és a nyomában kialakuló hóviharok, melyekben többen életüket is vesztették.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat most közzétett egy tanulmányt, amely azt vizsgálja, mitől lehetett olyan súlyos a hatása a hóhelyzetnek, amilyen, több helyen ugyanis hidegrekordok dőltek meg az év utolsó napjaiban.

Ahogy ők is írják, Elliott maga csak egy része volt az egyenletnek, ugyanis az általa érintett területre vele egyidőben északnyugat felől sarki hideg levegő is érkezett, ami rengeteget súlyosbított a helyzeten.

Ez a példátlan hideg és a ciklon által generált viharos szél és erős havazás vezetett végül ahhoz, hogy az esemény nagyon súlyos anyagi károkkal járt. Aki kíváncsi még többre, az OMSZ oldalán elolvashatja a tanulmányt.

Bőnyi iskolai késelés: javítóintézetbe kerül a 12 éves elkövető

30 napra rendelte el a Győri Járásbíróság annak a 12 éves lánynak a letartóztatását, aki szívtájékon szúrta osztálytársát.