Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,55 Ft
Euró
391,49 Ft
Font
458,12 Ft
Bitcoin
59,403 $

Megakadályozhatják, hogy F-16-os vadászgépeket vásároljon Törökország az USA-tól

A Joe Biden vezette amerikai kormány közölte a kongresszussal, hogy előkészíti az F-16-os vadászgépek lehetséges eladását 20 millió dolláros áron Törökországnak. Ez azonban azonnali tiltakozást váltott kik egy magas rangú amerikai törvényhozóból, aki régóta ellenzi az üzletet.

Fotó: A tajvani hadsereg egyik F-16 Falcon típusú vadászbombázó repülőgépe a 32. alkalommal megrendezett Han Kuang (Kínai Dicsőség) fedőnevű hadgyakorlaton a dél-tajvani Pingtung megyében 2016. augusztus 25-én. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő

A Joe Biden vezette amerikai kormány közölte a kongresszussal, hogy előkészíti az F-16-os vadászgépek lehetséges eladását 20 millió dolláros áron Törökországnak. Ez azonban azonnali tiltakozást váltott kik egy magas rangú amerikai törvényhozóból, aki régóta ellenzi az üzletet.

Három forrás is azt mondja, a külügyminisztérium csütörtökön elküldte az informális értesítést a kongresszusnak, melyben tájékoztatta a szenátus és a képviselőház fegyvereladásokat felügyelő bizottságait arról, hogy szándékukban áll folytatni az üzletet. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

Törökország, mely jelenleg is NATO-tag, 2021 októberében kérte, hogy 40 F-16-os vadászgépet vásárolhasson, illetve közel 80 modernizációs készletet a meglévő harci gépeihez. A két fél közötti tárgyalások a közelmúltban zárultak le, de a kifizetés és a gépátadás egyelőre nem történt meg.

Megakadályozhatják az F-16-osok eladását

A Biden-kormányzat közölte, támogatja az eladást, és hónapok óta informális kapcsolatban áll a kongresszussal, hogy megkapja a jóváhagyást, de eddig ez nem történt meg. Bob Menendez szenátor, a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke kijelentette, határozottan ellenzi a tervet, hogy Törökországnak adjanak el vadászgépeket.

A Reuters azt írja, bár az eladás még mindig az informális felülvizsgálati eljárás alatt áll, nem valószínű, hogy a kongresszus jóváhagyja az eladást, amíg Törökország nem hajlandó ratifikálni Svédország és Finnország NATO-tagságát.

Az USA már nem egyszer tárgyalt erről Törökországgal, mert úgy érzik, fontos lenne a svédek és a finnek csatlakozása. Menendez azt mondta, Tayyip Erdogan török elnök figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat és a demokratikus normákat, illetve riasztó destabilizáló magatartást mutat Törökországban, valamint a szomszédos NATO-szövetségesekkel szemben.

„Amíg Erdogan nem hagy fel a fenyegetéseivel, és nem kezd el úgy viselkedni, ahogy egy megbízható szövetségesnek kellene, nem hagyom jóvá az eladást.” – mondta az amerikai politikus, aki üdvözli az új F-35-ös vadászgépek Görögországnak történő eladásának hírét.

Joe Biden elnöki vétója még közbeszólhat, mert ha az amerikai elnök él a jogával, akkor Törökország megkaphatja a vadászgépeket, függetlenül attól, hogy a kongresszus hogyan dönt a kérdésben. Eddig még egyszer sem sikerült megszereznie a kongresszusnak azt a kétharmados többséget, mely mindkét oldalon szükséges ahhoz, hogy nullázzák az elnöki vétót.