Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,07 Ft
Euró
388,91 Ft
Font
452,31 Ft
Bitcoin
63,645 $

Karácsonyi ajándék Ukrajnából: két tucat Wagner-zsoldost mészároltak le Bahmutnál

A Wagner-csoport az egyik leghírhedtebb zsoldoshadsereg a világon, amelyet a Vlagyimir Putyinhoz ezer szállal kötődő Jevgenyij Prigozsin irányít.

Orosz tüzérségi támadásban kigyulladt lakóház lángjait oltják a tûzoltók a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levõ Bahmut közelében 2023. január 2-án. Bahmut városában több mint négy hónapja dúló harcok miatt megszûnt az áram- és a gázszolgáltatás. MTI/EPA/George Ivancsenko
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

A Wagner-zsoldosok pedig sok egyéb háború mellett az Ukrajna elleni népirtó invázióban is részt vesznek, de a hivatásos orosz katonákhoz hasonlóan úgy hullanak, mint a legyek. Még így is a zsoldosok képezik a legkompetensebb erőt a frontokon, mert ők maguknak intézik a kiképzést.

Jelenleg Donyeck megyében, azon belül is Bahmut városa körül zajlanak a legbrutálisabb harcok, ahol a Wagner-csapatok is nagy számban vannak jelen. Itt az oroszoknak van jelenleg momentuma, viszont az ukránok is érnek el sikereket. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Az Ortodox Karácsony időszaka alatt például a Luhanszk megyei határőralakulat átvezényelt harcosai több tucat orosz oldalon harcolóval végeztek – írja az Ukrajinszka Pravda. Eredetileg maga Putyin hirdetett erre az időszakra tűzszünetet, ám ezt nem sikerült betartaniuk.

A luhanszki határőrök azonban résen voltak, és legalább tizennyolc hivatásos katonát öltek meg Bahmut környékén, valamint további 20-at megsebesítettek. Mi több, a Wagner-csoport harcosai közül két tucat zsoldossal tudtak végezni.

A megszállókat azonban ez nem töri meg, Oroszországnak régi taktikája, hogy a lehető legnagyobb számú embert áldozza fel a sikerért. Ez a mostani háború során is látszódott, ahol úgy saccolják a szakértők, hogy 70-100 ezer közötti számú katona veszthette életét.

Ukrajna is meglehetősen sok katonát vesztett a harcok során, alsó hangon 30 ezret, viszont összességében több sikert értek el eddig a háború során, már csak abból is kiindulva, hogy mekkora létszám- és felszerelésfölényben vannak az oroszok.