Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

Kutatás: kihalás fenyegeti az Antarktiszon élő fajok kétharmadát

A kutatók immár a császárpingvineket is a veszélyeztetett fajok közé sorolták.

Fotó: Pexels
Greenbox

Szabó Kata

Szerkesztő

Az éghajlatváltozás és a bolygó fokozatos felmelegedése miatt 2100-ig kihalás vagy jelentős állománycsökkenés fenyegeti az antarktiszi fajok kétharmadát, köztük a császárpingvineket is – ezekre a riasztó adatokra világít rá egy új kutatás, amely összefoglalja a kontinens biológiai sokféleségének védelmére vonatkozó prioritásokat.

A tanulmány, amely 12 ország 28 intézményének szakemberei és politikai döntéshozói közötti együttműködés eredménye, a császárpingvineket azonosította a kihalás által leginkább veszélyeztetett antarktiszi fajként, míg az adatok szerint más tengeri fajok valószínűleg ugyanerre a sorsra jutnak. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A császárpingvinek nehéz helyzetét kiválóan szemlélteti, hogy az éghajlati válság miatt még az USA is a veszélyeztetett fajok közé sorolta őket.

„Az előrejelzések szerint a császárpingvin-kolóniák akár 80%-a is kihalhat 2100-ra, a becslések szerint ugyanis a populáció több mint 90%-os csökkenése várható az üvegházhatású gázok kibocsátásának szokásos növekedése esetén,” mutattak rá a szakértők.

A kutatás a Plos Biology című folyóiratban jelent meg, melyben a szakértők azt is megállapították, hogy 10 kulcsfontosságú veszélykezelési stratégia párhuzamos végrehajtása az antarktiszi fajok akár 84%-ának javára válhatna. Becslések szerint ezen feladatok elvégzése éves szinten mintegy 23 millió dollárba kerülne.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.