Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,793 $

Hivatalos: döntött az EU a magyar helyreállítási tervről

Pénteken sikerült meghozni a végleges döntést: a csomagban döntöttek többek között az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, a minimumadóról és a magyar helyreállítási tervről is.

Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Pénteken közölte az uniós tanács, hogy hivatalosan is elfogadták az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot, a multikat érintő minimumadót, valamint a magyar helyreállítási tervhez köthető jogszabályokat.

Miután csütörtökön az uniós csúcstalálkozón az uniós vezetők elfogadták az egy csomagban tárgyalt jogszabályokat, egy írásbeli eljárás formájában fogadták el azokat pénteken. Soron kívül Budán nyílik meg hamarosan az ország legnagyobb Aldi üzlete

Az új csomagban elfogadásra került többek között a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret módosításáról szóló rendelet, mellyel az EU-nak nagyobb mozgástere lesz az Ukrajnának 2023-ban nyújtandó támogatások biztosítására.

Mindemellett elfogadásra került a globális minimumadó bevezetéséről szóló irányelv is, melynek értelmében minden EU-s tagállam vállalta, hogy bevezeti saját adószabályaiba is az irányelvet, mely 15 százalékos minimális társasági adókulcs kivetését jelenti a multinacionális és nagy belföldi vállalatcsoportok esetében.

A Magyarország számára legfontosabb elem a helyreállítási terv volt: a tanács tehát hivatalosan is elfogadta azt, a bizottság értékelése szerint pedig a magyar helyreállítási terv megfelel az összes vonatkozó kritériumnak, s összhangban van a helyreállítási és rezilienciaépítési eszközről szóló rendeletben meghatározott követelményekkel.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.

Máris elfogták a miskolci női gyilkosság gyanúsítottját

Egy nővel végzett a férfi, akit rövid időn belül elfogtak a rendőrök, súlyos büntetésre számíthat a tette után.

Videón az Újpest 7-0-s győzelme a Diósgyőr ellen

Egy több mint fontos mérkőzés várt az Újpestre a Diósgyőr ellen, ugyanis a bennmaradás volt a tét, miután veszélybe került az NB1-es tagságuk.