Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,46 Ft
Euró
388,31 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
63,463 $

Kína: egyszerre hozott örömöt és félelmet a zéró-Covid poltika átalakítása

Noha a rendkívül szigorú járványügyi intézkedések sora átalakításra került, a lakosság vegyes érzelmekkel fogadta a bejelentést: egyszerre örülnek, hogy közel három év után lazítás jön, ám eközben félnek is az újabb koronavírusos megbetegedésektől.

Bezárt utcai tesztállomás a dél-kínai Kuangcsou városban 2022. december elsején, miután a kínai hatóságok enyhítettek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseken. Kuangcsouban, a fertőzési hullám legújabb gócpontjában bejelentették, hogy egyes lakosoknak nem kell többé tesztelésen részt venniük. MTI/AP
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A CNN beszámolója szerint a munkások országszerte szerelik le a zéró-Covid plakátokat és jelzéseket az utcákról, már levették a metróállomások faláról az egészségügyi kódot szkennelő eszközöket és több ellenőrzőpontot is bezártak, miután a kormány bejelentette a járványügyi intézkedések felülvizsgálatát.

Noha rengeteg lakos megkönnyebbült és örül az intézkedések lazításának, sokan még most is aggódnak a következmények miatt, néhányan pedig egyenesen megkérdőjelezték, hogy a kormány hogyan lesz képes bevezetni az új szabályokat. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Echo Ding, egy pekingi technológiai cég vezetője például úgy nyilatkozott, az, hogy minden egyik napról a másikra megváltozott, egészen elképesztő, kiemelve, hogy az utóbbi időkben már úgy érezte, ha nem térhet vissza normális életéhez, akkor „megőrül”.

Mint ismert, szerdán a kínai egészségügyi hatóságok egy 10 pontból álló nemzeti tervvel álltak elő, mellyel átalakították a rendkívül szigorú zéró-Covid politikát, mely javarészt megszüntette a nyilvános helyeken történő kód szkennelést; visszavonták a tömeges tesztelést; s több fertőzöttnek is lehetővé tették, hogy otthonában töltse a kötelező karantént.

Ding ennek kapcsán feltette a kérdést, „hogyan változhat meg minden ilyen gyorsan?” – hozzátéve, hogy minden a kormányon múlik, azonban annyira irreálisnak érzi a gyors változtatást, hogy az az érzése, a lakosságot „bolondnak nézik”.

Öröm és félelem is uralkodik a lakosság körében

David Wang, sanghaji szabadúszó úgy nyilatkozott, noha a változtatások üdvözlendők, ezzel együtt hitetlenkedést is kiváltottak az emberekből, miután Sanghaj az év elején több mint két hónapon át le volt zárva. Wang örül is, meg nem is: elmondása szerint legtöbb barátja poszttraumás stressz-szindróma tipikus jeleit mutatja, és nem tudják feldolgozni, hogy ez most tényleg megtörténik.

A vezető egészségügyi tisztviselők szerdán azt mondták, hogy a szabályok megváltoztatása „tudományos bizonyítékokon alapul”, kiemelve, hogy az omikron a domináns változat, mely kevésbé fertőző, illetve az oltási arány is kiemelkedő az országban.

Miután Kínában országszerte egy példátlan tiltakozási hullám söpört végig, a kormánynak is lépnie kellett, annak ellenére, hogy még mindig azon álláspontjához tartja magát, hogy egyetlen fertőzöttet sem akar az országban. A lakosság pedig most többek között azért is kapkodja a fejét, mert a kormány és az állami média már nagyon régóta azt hangsúlyozza, hogy milyen veszélyes a koronavírus.

Ehhez képest most azt kommunikálják, hogy az omikron variáns egy enyhébb lefolyású betegséget okoz, egyes jelentésekben pedig egyenesen elbagatellizálják a koronavírus-fertőzés súlyosságát. E hirtelen pálfordulás pedig érthető módon a lakosságban is bizalmatlanságot és bizonytalanságot keltett, főként úgy, hogy a kormány korábban nagyon heves hangvételű kampányokkal próbálta meggyőzni az embereket a zéró-Covid politika fontosságáról és hatékonyságáról.

Új tanulmány erősítette meg a sötét anyag létezését

A Kaliforniai Egyetem Irvine csapata által vezetett friss kutatás erős bizonyítékokat szolgáltat a sötét anyag létezésére.