Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Több városban is tüntetnek a kínai tűzvész után a covid-korlátozások miatt

Fotó: Koronavírus-vizsgálatra várnak az emberek egy utcai tesztállomáson Pekingben 2022. november 26-án. A koronavírusos esetek növekvõ száma miatt a kínai fõváros vezetése bezáratta az éttermeket, egyben meggyorsította a karanténközpontok és az átmeneti kórházak építését. MTI/EPA/Mark R. Cristino
Ázsia
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A csütörtöki tűzvész, amely tíz ember életét követelte, széleskörű közfelháborodást váltott ki, ugyanis sokan azt feltételezik, hogy a lakók azért nem tudtak időben elmenekülni, mert az épületet részben lezárták. 

Több városra és pénzügyi központra is kiterjedtek a koronavírus miatt bevezetett korlátozások elleni tiltakozások Kínában, miután csütörtökön tíz ember vesztette életét egy tűzvészben, és a kínaiak széles körben úgy vélik, hogy azért nem tudtak elmenekülni a lakóházból, mert azt a korlátozások miatt részben lezárták. 

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Urumcsinak, Hszincsiang régió fővárosának hatóságai tagadják, hogy a halálesetek a lezárások miatt következtek volna be. Ennek ellenére olyan szintű megmozdulások vannak a városban, amelyekre Kínában azóta nem volt példa, hogy Hszi Csin-ping egy évtizede átvette a hatalmat.

A zárlat feloldását követelik a tüntetők: „Kínáért”

A tüntetések több városra, köztük Sanghajra is átterjedtek. A pénzügyi központban gyertyás virrasztásra gyűltek össze, amely hajnalra tiltakozássá fajult. A rendőrök gyűrűjében a résztvevők üres papírlapokat tartottak a magasba a cenzúra elleni tiltakozás jelképekén, és azt kérték, hogy oldják fel a zárlatot „Urumqiért, Hszincsiangért és egész Kínáért”. 

Egy másik csoport azonban ennél is tovább ment, és ritka pillanatokat okoztak, amikor azt kiabálták, hogy „le a Kínai Kommunista Párttal, le Hszi Csin-pinggel!” – írja a Channel News Asia. 

A rendőrség időnként megpróbálta oszlatni a tömeget, de nem akartak felesleges erőszakot alkalmazni. 

Kína még mindig ragaszkodik a zéro-covid politikájához, még akkor is, amikor a világ nagy része megpróbál együtt élni a koronavírussal. Bár világviszonylatban alacsony, a kínai esetek száma napok óta rekordot döntött, szombaton közel 40 ezer új fertőzést regisztráltak.