Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,41 Ft
Euró
390,99 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
63,423 $

A nigériai hadsereg tagadja, hogy tömegesen kényszerítették abortuszra a helyi nőket

Cáfolták azt a jelentés, mely szerint abortuszra kötelezték a Boko Haram harcosai által teherbe ejtett nőket.

Fotó: illusztráció | Unsplash
Afrika

Bense Róbert

Szerkesztő

A Reuters hírügynökség szerdai jelentése szerint a nigériai hadsereg „2013 óta titkos, szisztematikus és illegális abortuszprogramot folytatott az ország északkeleti részén, amely legalább 10 ezer terhességnek vetett véget nők és lányok körében”.

Északkelet-Nigéria a dzsihadista Boko Haram központja, ahol a harcosok gyakran erőszakoskodnak a helyi nőkkel, akiket esetenként el is rabolnak. A nigériai hadsereg a „mentőakciókat” követően kényszerítette abortuszra az állapotos nőket. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

Több ezer esetet titkolhattak el

Mint a jelentés beszámol róla, a legtöbb esetben a nők beleegyezése nélkül végezték a terhességmegszakításokat, miközben hetekig vagy hónapokig katonai őrizetben tartották őket – számolt be róla a Radio France Internationale.

A hírügynökség jelentése szerint az abortusznak ellenállókat veréssel és fegyverrel fenyegették. Az abortuszprogramot állítólag azért hozták létre, hogy még azelőtt megöljék a felkelő harcosokat, mielőtt megszületnének.

A jelentés 33 nő és lány, öt egészségügyi dolgozó, valamint kilenc, az állítólagos programban részt vevő biztonsági alkalmazott vallomásán, valamint katonai dokumentumokon és kórházi feljegyzéseken alapul, amelyek több ezer abortuszeljárásról számolnak be.

A Reuters jelentése arra nem tért ki, hogy ki rendelte el az abortuszprogramot, mint ahogy arra sem, hogy a hadsereg vagy a kormány részéről ki irányította azt. Az abortusz illegális Nigériában, kivéve, ha az anya élete veszélyben van. Az ország északi részén a terhesség illegális megszakítása 14 év börtönbüntetéssel jár.

Négy rendőrrel végeztek egy lövöldözésben az Egyesült Államokban

Megrázó eset történt az észak-karolinai Charlotte-bana, ahol négy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben.

Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

A Bayern München látja vendégül a Real Madridot a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén kedd este.