Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,143 $

Elképesztően banális ok miatt kellett átnevezniük néhány gént a tudósoknak

A redmondi szofveripari vállalat táblázatkezelője túlságosan segítőkésznek bizonyult a genetikusok munkaidejének lerövidítésében.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A redmondi szofveripari vállalat táblázatkezelője túlságosan segítőkésznek bizonyult a genetikusok munkaidejének lerövidítésében.

A Microsoft Excel automatikus formázása alapvetően egy rendkívül hasznos funkció, amivel gyorsan elkészíthetjük különféle táblázatainkat, azonban az örökléstannal foglalkozó kutatók számára sokkal inkább egy kaotikus rendszerként aposztrofálták. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

A The Verge megtudta, hogy a HUGO Génelnevezési Bizottság (HGNC) vadonatúj irányelveket bocsátott ki, amelyekkel az Excel automatikus dátumformázását célozták meg az adatok elferdítésének megakadályozása céljából, ugyanis észrevették, hogy több esetben is félresiklanak a javítások.

Példaként vehetjük a MARCH1 (Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1) gént, amit mostantól MARCHF1-ként fognak használni azért, hogy a program ne változtassa meg magától március 1-re az adatot.

A HGNC koordinátora, Elspeth Bruford elmondása szerint az elmúlt egy évben 27 gén kódnevén kellett módosítaniuk a problémák elkerülése végett. Mivel a kutatók gyakran használják az adatok rögzítésére a Microsoft táblázatkezelőjét, ezért elengedhetetlen volt a változtatás.

„Szerencsére az adatkezelés során kialakult hibák könnyen orvosolhatók. Például az Excel által dátumokra cserélt szimbólumokat átneveztük – SEPT1-ből SEPTIN1, MARCH1-böl MARCHF1 lett. Ezen kívül a tRNS-szintetáz jeleit szintén megváltoztattuk – WARS-ból WARS1, CARS-ból CARS1 lett.”

magyarázta Bruford.

Ahhoz, hogy még jobban átlátható rendszert alkalmazhassanak, tovább fognak javítani még a könyvtárban található elnevezéseken. A tudományos közösség korábban már eszközölt hasonló módosításokat, azonban ezeket általában a fals-pozitív eredményekre való találatok minimalizálása és a páciensek bizalmas információival kapcsolatos érzékeny adatok céljából indítványozták.

Most kizárólag egy szoftver dizájnja vonható felelősségre, amivel viszont az Excel tervezésekor természetesen nem számoltak maguk a programozók sem.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/vilagos-fematmoszferaban-pompazhatnak-a-fold-szeru-exobolygok/

Kiderült, melyik cukorhelyettesítő pörgeti fel leginkább az agyunkat

Pontosabban egyelőre még csak az egerek agyában látták ezeket a változásokat, de hamarosan embereknél is bizonyítást nyerhet a teória.