Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,46 Ft
Euró
388,31 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
63,463 $

Kiderült, mi okozhatja a koronavírus tüneteinek súlyosbodását

Kutatók öt biológiai indikátort fedeztek fel a COVID-19 páciensek vérében, amelyeket az elhalálozás kockázatával hoztak összefüggésbe.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kutatók öt biológiai indikátort fedeztek fel a COVID-19 páciensek vérében, amelyeket az elhalálozás kockázatával hoztak összefüggésbe.

A Future Medicine tudományos lapban közzétett tanulmányban a George Washington Egyetemi Kórházban március 12. és május 9. között kezelt 299 koronavírus-beteg kórlefolyását vizsgálták. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Kiderült, hogy pontosan 200 páciens szervezetében kimutatható volt mind az öt biomarker, név szerint az IL-6, a D-dimer, a CPR, az LDH és a ferritin.

Kutatók úgy gondolják, hogy ezen indikátorok megemelkedett szintje kapcsolatban állhat a gyulladásos kórképek és a vérzéssel járó rendellenességek kialakulásával, ezáltal megnőhet az intenzív osztályra történő átszállítás, az intubálás, a lélegeztetőgépre való kötés és a halál rizikója.

A szakemberek hozzátették, legnagyobb eséllyel akkor végződhet halállal a fertőzés, ha az LDH molekula koncentrációja magasabb 1200 egység/liternél, a D-dimer szintje pedig több mint 3 mikrogramm/milliliter.

„A vérzékenység és a gyulladás laboratóriumi markerei segíthetnek az orvosoknak azon páciensek azonosításában, akiknél komoly állapotromlást idézhet elő a COVID-19 kórokozója. Reméljük, hogy a felfedezésünk által könnyebben tudják majd megállapítani, mennyire agresszív terápiát alkalmazzanak egyes betegeknél a felépülésük érdekében.”

mondta Shant Ayanian, a kutatás főszerzője.

Jelenleg az orvosok a koronavírus-fertőzés súlyosbodásának rizikóját főleg a korral járó tényezők és a különböző krónikus betegségek – mint például legyengült immunrendszer, elhízás, kardiovaszkuláris elváltozások – meglétének detektálásával határozzák meg.

Az új módszernek hála az intenzív osztályon kezelt páciensektől vett vérminták analízisével és a biomarkerek megfigyelésével sokkal precízebb döntéseket hozhatnak majd egyes betegek terápiájáról.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/jelentosen-elnyomhatja-a-koronavirus-a-kulcsfontossagu-immunsejteket/

Új tanulmány erősítette meg a sötét anyag létezését

A Kaliforniai Egyetem Irvine csapata által vezetett friss kutatás erős bizonyítékokat szolgáltat a sötét anyag létezésére.