Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Dél-Korea vadászgépei is felszálltak a kínai és orosz fenyegetés miatt 

Dél-Korea közölte, hogy felszálltak a saját vadászgépei is, miután az ellenőrzése alá tartozó légterében két kínai és hat orosz harci gépet észlelt. 

Fotó: MTI/Lakatos Péter
Ázsia

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A hadsereg közlése szerint két kínai H-6-os bombázó helyi idő szerint 5 óra 50 perc körül többször is belépett és elhagyta a Korea légvédelmi azonosító zónát (KADIZ) a déli és északkeleti partoknál, órákkal később pedig orosz gépekkel tértek vissza, köztük TU-95-ös bombázókkal és Szu-35-ös vadászrepülőgépekkel, majd 18 perc után távoztak. 

„Katonaságunk a kínai és orosz repülőgépek KADIZ-ba való belépése előtt a légierő vadászrepülőgépeit küldte ki, hogy taktikai intézkedéseket hajtsanak végre egy esetleges rendkívüli helyzetre való felkészülés érdekében” – közölte a vezérkari főnök. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Hozzátette, hogy a gépek nem sértették meg Dél-Korea légterét – írja a Sky News.

Japán is reagált az incidensre 

A tokiói védelmi minisztérium közölte, hogy a japán légi önvédelmi erők szintén vadászgépeket indítottak, miután a kínai bombázók a Kelet-kínai-tengerről a Japán-tengerre repültek, ahol két orosz drón csatlakozott hozzájuk. 

Az említett légvédelmi zóna olyan terület, ahol az országok megkövetelik, hogy a külföldi repülőgépek különleges lépéseket tegyenek az azonosítás érdekében. Az országok légterével – a területük és a felségvizeik feletti területtel – ellentétben a légvédelmi zónákra nem vonatkoznak konkrét nemzetközi szabályok.

Moszkva nem ismeri el Korea légvédelmi övezetét, Peking szerint pedig az övezet nem területi légtér, és ott minden országnak szabad mozgást kell biztosítani. 

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.