Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,25 Ft
Euró
385,32 Ft
Font
449,19 Ft
Bitcoin
65,704 $

Kína szorosabbra fűzi energetikai partnerségét Oroszországgal

Kína nem fordít hátat Oroszországnak, éppen ellenkezőleg. Hszi Csin-ping közleményben indokolta a lépést.

...svg content...Szamarkand, 2022. szeptember 15. Hszi Csin-ping kínai, Vlagyimir Putyin orosz és Uhnágin Hürelszüh mongol elnök (b-j) a háromoldalú megbeszélésük kezdetén a Sanghaji Együttmûködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján Szamarkandban 2022. szeptember 15-én. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszandr Demjancsuk
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Kína célja, hogy a közeljövőben szorosabb partnerséget alakítsanak ki Oroszországgal az energetikai kérdések mentén, melynek célja a globális energiabiztonság szavatolása – számolt be róla a Sky News.

A kínai elnök akkorra időzítette bejelentését, amikor a G7 új szankciócsomagot készül bevezetni a gázárplafonnal az élen. Hszi nyilatkozata ugyanakkor jelképes is lehet, hiszen konkrét lépéseket nem fogalmaztak meg benne. Soron kívül Donáth Annát sokkolták a Robert Fico elleni merényletről megjelent kommentek

Egyik elnök sincs könnyű helyzetben

„Kína kész együttműködni Oroszországgal egy szorosabb energetikai partnerség kialakításában, a tiszta és zöld energia fejlesztésének előmozdításában, valamint a nemzetközi energiabiztonság és az ipari ellátási láncok stabilitásának közös fenntartásában” – áll a közleményben.

A Kína-Oroszország energetikai fórumon elhangzottak ugyanakkor mindkét elnök számára fontosak lehetnek, Vlagyimir Putyin számára leginkább az óriási kínai piac miatt, Hszi szempontjából pedig azért, hogy elterelje a figyelmet Kínában egyre terjedő elégedetlenkedő hangokról.

Kínában ugyanis az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb demonstrációi kezdődtek meg a covid-korlátozások miatt bekövetkező halálesetek miatt. Pekingben ezrek vonultak utcára, a kínai elnök lemondását követelve.

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.

Már a következő szezontól kezdve kiirthatják a VAR-t a Premier League-ből

A Premier League klubjai a következő hónapban tartandó éves közgyűlésükön szavaznak majd arról a javaslatról, hogy a következő szezontól kezdve megszüntessék-e a videóbíró (VAR) rendszert.