Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,80 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
453,93 Ft
Bitcoin
63,982 $

Míg Magyarországon gyorsul az infláció, addig a cseheknél egyre lassul a drágulás

Pavla Sedivá szerint főként a lakossági áramfogyasztásra kifizetett állami támogatások befolyásolták az árszínvonal alakulását.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Cseh Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, miszerint októberben 15,1 százalékra esett vissza az éves infláció Csehországban, holott szeptemberen 18 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a drágulás ütemének lassulása jóval nagyobb, mint amit az elemzők vártak.

Az MTI összefoglalója alapján átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az előző hónap információihoz viszonyítva, míg Magyarországon havi szinten 2 százalékos volt a drágulás, az infláció pedig 21,1 százalékkal gyorsult októberben az előző évhez viszonyítva. Soron kívül Egészségesebb lesz a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt?

A statisztikai hivatal szerint leginkább a kormányzati intézkedések, azaz a lakossági áramfogyasztásra kifizetett állami támogatások befolyásolták az árszínvonal alakulását Csehországban – derül ki a Napi.hu beszámolójából.

Mindez a cseh kormány intézkedéseinek köszönhető

Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója elmondta, hogy a kormány takarékossági intézkedéseinek köszönhetően 2020 decembere óta most első ízben csökkent havi összehasonlításban az áram ára.

A villanyáram ára októberben évi 38,2 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 53,9 százalékkal csökkent Csehországban, míg a földgáz ára októberben 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Ezzel szemben hazánkban a rezsicsökkentés részleges eltörlése is gyorsította az inflációt.

Éves összevetésben a cseheknél a húsfélék 26,6 százalékkal, a cukor 54,3 százalékkal, a vaj 27 százalékkal, a csirkehús 2,7 százalékkal, míg a zöldségek 9,4 százalékkal drágultak októberben. A ruházati cikkek 3,6 százalékkal, a lábbelik pedig 4,5 százalékkal kerültek többe a múlt hónapban.

Eközben Magyarországon 40 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára, ezen belül is főként a tojás, a kenyér, a tejtermékek, a sajt, a vaj és vajkrém, a száraztészta, a margarin, a péksütemények és az édesipari lisztesáru ára ment fel jelentősen.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.

Újra a teljes vonalon közlekedik az M2-es metró egy utas rosszulléte után

Egy utas rosszulléte miatt egy ideig pótlóbusz közlekedett az M2-es metró érintett szakaszán Budapesten.