Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,135 $

A koronavírusra is hatással lehetnek az egyszerű megfázás ellen harcoló T-sejtek

A COVID-19 felbukkanása előtt ötből egy megfázásos betegséget koronavírus okozott, ezért az orvosoknak már volt idejük arra, hogy kitapasztalják a tulajdonságaikat.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A COVID-19 felbukkanása előtt ötből egy megfázásos betegséget koronavírus okozott, ezért az orvosoknak már volt idejük arra, hogy kitapasztalják a tulajdonságaikat.

Habár túl sokat az új koronavírusról tudományos szempontból még nem tudunk, a megfázásos tünetekért felelős kórokozók bizonyos memóriasejtek kialakulására ösztönözhetik az immunrendszert, ezáltal a Sars-CoV-2 is könnyebben legyőzhető. Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

Német és amerikai kutatók közös tanulmányukban arra mutattak rá, hogy egyes immunsejtek ugyanolyan mechanizmussal támadják meg a vírusokat, ezért segíthetnének a pandémia okozójának megfékezésében is.

A Nature múlt heti számában megjelent publikációból kiderült, hogy a kutatásukban részt vevő, teljesen egészséges egyének egyharmadánál kimutatták az úgynevezett segítő T-sejteket, melyek képesek felismerni a Sars-CoV-2-t is.

A kísérleteket 68 önkéntesen végezték el, akiknél azt vizsgálták, hogyan reagálnak a vérben található T-sejtek a koronavírus mesterséges részecskéire. Ami az immunválaszt illeti, a vírus sejtbe való belépését megakadályozó, semlegesítésre képes antitesteket helyezték a középpontba a vakcinafejlesztők, azonban a T-sejtek szintén hasznos kiegészítői lehetnek az ellenállóképesség megértésében.

Ezen speciális T-sejtek felerősítik az immunreakciókat a sejtekben és az antitestekben, viszont a Sars-CoV-2-re kifejtett közvetlen hatásukat egyelőre még rejtély övezi.

„Lehetséges, hogy a közönséges megfázás után enyhébb tünetek alakulhatnak ki COVID-19 fertőzés esetén, egyúttal azt sem tartjuk kizártnak, hogy a kombinált immunitás egy félreértelmezett immunválaszhoz vezethet, így akár negatív hatásai is lehetnek a betegség kórlefolyásának.”

magyarázta Leif Erik Sander, a kutatás egyik szerzője.

A Science magazinban közzétett másik kutatásban azt elemezték, milyen strukturális azonosságok lehetnek az új koronavírus és a megfázásos tüneteket okozó koronavírusok között, illetve milyen reakciókat válthatnak ki ezek a kórokozók a T-sejtekre.

„Nagyon erős közvetlen molekuláris bizonyítékot találtunk arra, hogy a T-sejtek lényegében látják a génszekvenciákat, amelyek hasonlóságot mutatnak a megfázást produkáló koronavírusok és a Sars-CoV-2 esetében.”

mondta Alessandro Sette, a La Jolla Immunológiai Intézet professzora.

Teljesen még ugyan nem tudták bizonyítani a szoros kapcsolatot a két immunreakció között, azonban a felfedezéseikkel újabb ajtókat nyithattak meg a kutatásoknak, ezáltal talán közelebb kerülhetnek a pandémiát okozó koronavírus fertőzési módjának megismeréséhez.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/utolso-szakaszaba-erkezett-az-igeretes-koronavirus-elleni-terapia/