Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,367 $

Berlin felszólította a németeket Irán elhagyására, mielőtt letartóztatják őket

Különösen veszélyeztetettek a német-iráni kettős állampolgárok, tették hozzá, rámutatva, hogy a közelmúltban számos külföldi állampolgárt letartóztattak az iráni hatóságok.

Fotó: Kormánypárti tüntetés a pénteki ima után Teheránban 2022. október 28-án. A tüntetõk Ali Hamenei ajatolláh és a síita klérus által felügyelt kormány iránti támogatásukat fejezték ki, miután az elõzõ két napban kormányellenes tiltakozások voltak több iráni városban a dél-iráni Siráz egyik síita szentélyében elkövetett fegyveres támadás miatt. A támadók legkevesebb 15 emberrel végeztek. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Irán azonnali elhagyására szólította fel a német állampolgárokat csütörtökön a német szövetségi kormány.

A külügyminisztérium az Iránról szóló frissített utazási tájékoztatójában nyomatékosan eltanácsolta a német állampolgárokat a közel-keleti ország meglátogatásáról, és kiemelte, hogy az ott tartózkodóknak távozniuk kell, mert „önkényes letartóztatás” és „hosszú börtönbüntetés” veszélye fenyegeti őket.  Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Különösen veszélyeztetettek a német-iráni kettős állampolgárok, tették hozzá, rámutatva, hogy a közelmúltban számos külföldi állampolgárt letartóztattak az iráni hatóságok.

Mint írták, a biztonsági szervek több tartományban „különösen kemény” fellépéssel igyekeznek letörni a nőkre vonatkozó iszlám öltözködési szabályok megsértésére hivatkozva őrizetbe vett Mahsza Amini halála miatt szeptemberben kezdett tüntetéseket, fellépésüknek „halálos áldozatai és sebesültjei is vannak”, és a demonstrációk közelében jellemzők „a nem érintett külföldi állampolgárokra” is kiterjedő önkényes letartóztatások.

Ezért a német állampolgároknak „nagyon óvatosan kell viselkedniük és mindenképpen kerülniük kell a tüntetéseket és a tömeget, ha a figyelmeztetések ellenére az országban maradnak” – emelték ki.

Az 1979-es iszlám forradalom óta a leghevesebb rendszerellenes mozgalommá terebélyesedett tiltakozási hullám elleni hatósági fellépésnek a legutóbbi becslések szerint több mint 280 halálos áldozata van, és tízezernél is több embert tartóztattak le. A német kormány elítélte az erőszakot és kilátásba helyezte az Irán elleni nemzetközi szankciók kiterjesztését. Annalena Baerbock külügyminiszter egy minapi nyilatkozata szerint mérlegelik a többi között, hogy miként lehet a terrorista szervezetek közé sorolni az iszlám köztársaság berendezkedését védelmező Forradalmi Gárdát.

(MTI)

Nyert a Liverpool a Tottenham ellen, Szoboszlait a hajrára cserélte be Klopp

A Liverpool a vártnál is simábban nyert az Anfield Roadon a Tottenham ellen, ami egyúttal az utolsó nagy rangadója volt Kloppnak hazai pályán.

Jön az F1-es Miami Nagydíj, élőben adja a tv

Már 21 órától érdemes figyelni az eseményeket a Miami Nagydíjon, kezdve a pilótaparádéval, ami mindig érdekes és látványos.

Emberi csontokra bukkantak Ajkán egy tóban

Emberi csontokra bukkantak egy tóban Ajkán, ami miatt nyomozást indított a rendőrség, egyelőre keveset tudni a csontokról.