Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,44 Ft
Euró
387,15 Ft
Font
451,32 Ft
Bitcoin
65,769 $

Bértárgyalások: legalább 16%-os minimálbér-emelést szeretne a munkavállalói oldal

A gazdaságfejlesztési miniszter korábban arra figyelmeztetett, hogy a múltbeli inflációhoz igazodó béremelés ár-bér spirálhoz vezethet, ezért az államnak önmérsékletet kell tanúsítania.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nemrégiben megkezdődtek a 2023-as minimálbérről szóló tárgyalások a munkáltatók, a munkavállalók és a kormány között, ahol eldől a jövő évi minimálbér mértéke, valamint ott tesznek béremelési ajánlást is a versenyszféra számára.

A munkavállalói oldal legalább inflációkövető emelést szeretne, ugyanis a szakemberek a teljes 2022-es évre több mint 16 százalékos átlagos inflációt várnak, vagyis legalább ennyivel kellene emelni a fizetéseket jövő januárban ahhoz, hogy megtartsák a vásárlóértéküket. Soron kívül Nyilatkozott a TEK Orbán Viktor védelméről a Robert Fico elleni merénylet után

„Egy fix pont van, hogy a minimálbéren élőknek az életszínvonala nem csökkenhet a létminimum alá, amit a mostani minimálbér még tud tartani. Ennek a nettó tartalma ezt fedezi, de a szakszervezetek számára a legfontosabb cél az, hogy tudjuk megtartani a minimálbér értékét, vagyis az infláció követést próbáljuk ebben a helyzetben” – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke.

A munkaadói oldal is felhívta a figyelmet az őket érintő nehézségekre

Ezzel szemben a munkaadók kiemelték, miszerint az energiaárak növekedése olyan sokkot jelent a vállalkozások számára, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni a bértárgyalásoknál – derül ki az rtl.hu beszámolójából.

„Azt kell figyelembe venni, hogy egy szűkülő vagy a növekedésben legalábbis stagnáláshoz közeli gazdaság és egy ekkora költségrobbanás mellett milyen bérnövekedést viselnek el a vállalkozások. Ehhez várjuk egyébként a kormányzati segítséget is” – magyarázta Perlusz László.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára ezután elmondta, jelenleg azt várják, hogy a kormány csökkentse a foglalkozást terhelő adókat, s hogy a felek mire is számíthatnak az államtól, azt a gazdaságfejlesztési miniszter vetítette előre egy korábbi nyilatkozatában.

Az inflációkövető béremelés ár-bér spirálhoz vezetne

Nagy Márton szerint hiba lenne, ha a cégek inflációkövető béremelést fizetnének, ugyanis a magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz, abból még magasabb infláció, és így tovább, amit ár-bér spirálnak neveznek.

Ezzel arra utalt, hogy ezt a szempontot sem szabad figyelmen kívül hagyni a bértárgyalások ideje alatt, majd hozzátette, hogy az állam egyetlen dologgal tud példát mutatni, mégpedig a közszférán, és az állami cégek bérezésén.

A kormány az RTL Híradó kérdéseire azt válaszolta, miszerint idén „átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a bérek a közszférában”, a jövő évi minimálbérről pedig „tárgyalásos úton, a szociális partnerek alkujának eredményeként születik majd döntés”.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .