Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

A makuladegeneráció is súlyosabbá teheti a koronavírus tüneteit

Azok az emberek, akik ebben a szemmel kapcsolatos betegségben szenvednek, nagyobb kockázatoknak vannak kitéve akár halálozás szempontjából is, már ami a COVID-19 fertőzést illeti.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Azok az emberek, akik ebben a szemmel kapcsolatos betegségben szenvednek, nagyobb kockázatoknak vannak kitéve akár halálozás szempontjából is, már ami a COVID-19 fertőzést illeti.

A Nature Medicine tudományos lapban megjelent tanulmányban a Columbia Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy egy speciális komplementer rendszert kialakítva segíteni lehetne a koronavírus-páciensek tüneteinek enyhítésén. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

Rájöttek továbbá arra is, hogy a vérrögösödés kapcsolatban áll a COVID-19 súlyosságával, bizonyos koagulációs gének pedig szintén összefüggnek a koronavírus-betegek kórházba szállításának gyakoriságával.

„Ezek az eredményeink fontos betekintést nyújtanak a fertőzés kórlefolyásába, és tökéletes képet festenek a komplementerek és a koagulációs útvonalak meghatározásában azon páciensek klinikai prognózisában, akik elkapták a Sars-CoV-2 vírust.”

mondta Sagi Shapira, a kutatás vezetője.

Ha tényleg igaz, hogy a komplementerek és a véralvadási tényezők befolyásolják a koronavírus-fertőzés szimptómáinak komolyabbá válását, akkor ezen hiperaktív rendszerekkel élők jobban ki lesznek téve a kórokozó támadásainak.

A tudósok megvizsgálták a túlzottan aktív immunrendszerrel megáldott, ezáltal makuladegenerációban szenvedő idős emberek szervezetét, akik egyúttal megfertőződtek koronavírussal is.

A Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjában megforduló 11 ezer COVID-19 gyanús, makuladegenerációval rendelkező páciens több mint 25%-a hunyt el a komplikációkban, ami az átlagos 8,5%-os mortalitási rátához viszonyítva jelentős növekménynek számít, nem beszélve arról, hogy 20%-uk intubációra szorult.

Az amerikai kutatók szerint a nagyobb halálozási arányszám és a lélegeztetőgépre való áthelyezés nagyobb valószínűsége nem hozható összefüggésbe a nemi és korbeli eltérésekkel.

„A komplementerek sokkal aktívabbak a túlsúlyos és diabéteszes betegek nagy részénél, ezért akik ezekkel a rendellenességekkel élnek, hamarabb halhatnak bele a COVID-19 fertőzésbe.”

zárta gondolatait Shapira.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/politikai-befolyasoktol-tartanak-a-kutatok-a-koronavirus-vakcina-kapcsan/

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.