Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Vadonatúj kezeléssel serkenthető a haj újranövése

Az egereken végzett kísérletek során 90%-os újratermelődési hatékonyságot értek el a kutatók.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egereken végzett kísérletek során 90%-os újratermelődési hatékonyságot értek el a kutatók.

A hajhullás kétségkívül az egyik legkellemetlenebb probléma, ami mindkét nemet érinti, és amelynek megakadályozására az orvostudomány még nem tudott megfelelő gyógymódot kifejleszteni. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem tudósai nemrég egy olyan mikro-RNS-t (miRNS) azonosítottak, amivel elősegíthető a haj és a szőrzet regenerálódása. Az miR-218-5p kódnevű nukleinsav potenciális megoldást jelenthet azok számára, akik extrém hajvesztéssel küzdenek.

A hajhagymák kopaszodáskor nem tűnnek el teljesen, egyszerűen a véráramlat csökkenése miatt húzódnak össze, ami azt jelenti, hogy a bőrpapilla (DP) sejtjeit megfelelő utánpótlás esetén arra lehet mesterségesen ösztönözni, hogy ismét termeljenek hajszálakat.

A kutatók egér modelleken vizsgálták a haj újranövését 2D-s kultúrájú DP sejtekkel, 3D-s szférikus kultúrájú keratin állványozású DP sejtekkel, valamint úgynevezett Minoxidillel való kezelés után. A szférikus megoldás lényegében egy gömb alakú struktúra, ami a sejtek természetes környezetét imitálja.

Érdekes módon a tudósok bebizonyították, hogy ezen 3D-s DP sejtek segítségével a rágcsálók szőrzetének 90%-a teljesen visszanőtt mindössze 15 nap leforgás alatt.

„A keratin állványzattal rendelkezdő 3D sejtek teljesítettek a legjobban, mivel gömb alakjukkal tökéletesen illeszkednek a haj mikrokörnyezetébe, a keratin pedig horgonyként viselkedve a helyén tartja a hajszál egyes részeit.”

magyarázta Ke Cheng, az NX State Egyetem professzora.

„Kíváncsiak voltunk, hogy a DP sejtek miként befolyásolják a hagymák és mirigyek növekedési folyamatait, ezért a speciális exoszomális miRNS-ekre koncentráltunk ebben a mikrokörnyezetben”, tette hozzá a szakember.

Az exoszómák lényegében apró miRNS-t tartalmazó tasakok, amelyeket a sejtek választanak ki. Ezek a miRNS-ek kontrollálják a gének kiválasztódását – különösképpen igaz ez az miR-218-5p-re, melynek növelésével elkerülhetőek a hajhagymák gátló procedúrái.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/legzesgyakorlatokkal-enyhitheto-diakoknal-a-mentalis-stressz/