Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,169 $

Nem tudott nyerni Bolsonaro a brazil választás első fordulójában 

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte a brazil választások első fordulóját, meglepően szoros eredménnyel, de még hátra van egy második forduló is, ahol újra meg kell mérkőznie Jair Bolsonaróval. 

Fotó: Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök beszédet mond az elnök- és parlamenti választások elsõ fordulójának estéjén Sao Paulóban 2022. október 2-án. A baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával gyõzött, ellenfele a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévõ elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban. MTI/EPA-EFE/Sebastiao Moreira
Dél-Amerika

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában, ellenfele a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban – számolt be a Mandiner az MTI alapján a latin-amerikai ország legfelsőbb választási bíróság (TSE) honlapján közzétett adatokra hivatkozva. 

A szavazatok feldolgozottsága 98 százalékon áll, a jelenlegi adatok szerint az elektronikus szavazógépekkel leadott voksok 48 százalékát szerezte meg Lula da Silva, míg Bolsonaro a 43,53 százalékát. A többi kilenc jelölt támogatottsága elenyészőnek bizonyult. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

A brazil törvények értelmében második fordulót kell tartani, ugyanis egyik jelölt sem tudta megszerezni a szavaztok több mint felét, ezért a két legjobb jelöltnek újra meg kell mérkőznie egymással. 

Az első forduló némi meglepetést hozott, ugyanis az előzetes közvélemény-kutatások eredménye azt mutatta, hogy Lula da Silva 10-15 százalékpontos előnyben van Bolsonaróval szemben. 

A szakértők szerint azonban úgy gondolják, hogy a megkérdezettek közül sokan nem a valódi favoritjukat nevezték meg, illetve csak a választások napján döntöttek arról, hogy kire adják le szavazatukat.

Korábban Bolsonaro kijelentette, hogy nem bízik az elektronikus szavazógépekben, ugyanis kevésbé ellenállók a csalással szemben, és felvetetette, hogy a hadseregnek végeznie kellene párhuzamos szavazatszámlálást, emellett „hazugnak” nevezte a közvélemény-kutatási eredményeket.

Vasárnap, amikor leadta a szavazatát, akkor már nem fogalmazott ennyire keményen, és kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét, ha a „szavazás tiszta és átlátható lesz”.

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt Brazília államfője a társadalmi béke megőrzésére törekedett vasárnapi nyilatkozataival: „a társadalom többsége békét akar, nem pedig konfrontációt” – mondta.