Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,31 Ft
Euró
390,62 Ft
Font
457,42 Ft
Bitcoin
60,274 $

A csehek is hajlandók spórolni, amin csak tudnak, de a fűtésről nem mondanak le

Ehelyett azt javasolják, a kormány költsön kevesebbet a környezetvédelemre, s többet a szociális támogatásokra, hogy megóvják az embereket az elszegényedéstől.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mivel az éves infláció meghaladja a 17 százalékot, az energiaárak pedig az egekben vannak, a csehek többsége is ott spórol, ahol csak tud, ennek érdekében felülvizsgálják a kiadásaikat, ám egy felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka még így is erőteljesen érzi a válság hatásait.

A STEM közvélemény-kutató intézet adatai alapján ebben legfőképp az alacsony jövedelemmel rendelkezők, az idősek és az egyedülálló szülők érintettek, akik számára jóval nagyobb gondot okoz a megélhetés ma, mint korábban. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

A legtöbben az élelmiszereken igyekeznek spórolni, főként azzal, hogy az akciókat keresik, illetve nagyobb árengedményeknél táraznak be jobban az alapvető termékekből, mindemellett a válaszadók kétharmada kevesebbet jár étterembe, és nem költ annyit sportra, kultúrára és utazásra.

Jaromír Mazák, a STEM szakértője úgy véli, hogy Csehország modern történetét tekintve példa nélküli az a válság, amin most keresztül mennek, ezzel pedig a megkérdezettek 60 százaléka is egyetért, mondván, az elmúlt évben jelentősen romlott a helyzetük, ami a legmagasabb arány az elmúlt 30 évben.

Emellett a háztartások 20-25 százalékának nincs megtakarítása, ezért ha nagyobb kiadással kell szembenézniük, akkor az egész havi költségvetés átalakítására szükség lesz, ami nehézséget jelent számukra.

A közepes jövedelemmel rendelkező családoknak az okoz gondot, hogy korábban jelentős jelzáloghiteleket vettek fel, amikor még a covid-járvány előtti években optimistán tekintettek a jövőbe, most pedig aggodalommal figyelik a helyzet alakulását.

A Median közvélemény-kutató cég felméréséből az derült ki, hogy a csehek 90 százaléka helyzetének romlására számít a következő hónapokban, a válaszadók harmada pedig immár két állásban dolgozik vagy plusz jövedelemforrást keres – írta a Radio Praha.

Az viszont érdekes eredmény, hogy a megkérdezettek 42 százaléka nem tervezi lejjebb tekerni a fűtést, 29 százalékuk pedig csak 1 fokkal, míg 39 százalék valamivel jobban is, ha nincs otthon vagy alszik, s mindössze 6,9 százalék fogja jelentősen mérsékelni a hőmérsékletet, ahogy a kormány kérte.

A csehek többsége inkább az új ruhákon és az elektronikai cikkek cseréjén spórolna a fűtés helyett, többségük pedig úgy érzi, hogy a kormánynak kevesebbet kellene költenie a környezetvédelemre, és többet a szociális támogatásokra, hogy megóvják az embereket az elszegényedéstől.