Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,02 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
59,366 $

A szankciók miatt rengeteg orosz vevő tűnt el a magyar lakáspiacról

Az is gondot okoz a vásárlási terveik megvalósulásában, hogy meglehetősen korlátozott számban kapnak közigazgatási engedélyt.

Fotó: Pixabay
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az ukrajnai háború kitörése előtt fontos küldőpiacként tartották számon mind az orosz, mind az ukrán vevőket, többek között a magyarországi turizmusban és az ingatlanpiacon is, azonban az oroszországi érdeklődők mostanra eltűntek a magyar lakáspiacról.

A KSH 2020-as adatai szerint az oroszok több mint fele Budapesten, sokan pedig a felkapott fürdővárosokban vettek lakóingatlanokat korábban, míg az ukrán vevőknek alig több mint a negyede fektetett be a magyar fővárosban, mivel ők elsősorban vidéken vásároltak, átlagosan 25 százalékkal kisebb értékben.

Az Ingatlan.com korábbi tájékoztatása alapján a külföldi vevők részaránya összességében sosem volt meghatározó a magyar lakáspiacon, amely békeidőkben mintegy 5-6 százalékot tett ki, az oroszok pedig a tizedik helyen álltak legutóbb a küldőpiaci toplistán, ahol a covidos időkben kerültek eléjük az ukránok – írta a Világgazdaság.

A Duna House PR- és elemzési vezetője, Benedikt Károly szerint az orosz vásárlók kiemelten nehéz helyzetben vannak jelenleg, amelyet az elenyésző számuk is bizonyít, hiszen a külföldi érdeklődők maximum három százalékát teszik ki.

Ráadásul az oroszokra kiszabott szankciók miatt meglehetősen korlátozott számban jutnak közigazgatási engedélyhez (a vásárlást megkísérlők egyharmada sem), így magánszemélyként nem tudják ingatlanba fektetni a pénzüket, akinek pedig van Magyarországon ingatlanbefektetése, az is inkább eladni vagy hasznosítani próbálja.